Undervisningsministeriet

Afdelingen for grundskole og folkeoplysning

Frederiksholms kanal 26

1220 København K

 Att.: Svend Erik Gertz

 

 

 

Den 21. maj 2007

 

Jnr 03.06.00 K04

Sagsid 000179176

 

Ref JBA

[email protected]

Dir 3370 3230

 

Weidekampsgade 10

Postboks 3370

2300 København S

 

Tlf 3370 3370

Fax 3370 3371

 

www.kl.dk

 

1/2

 

 

Høring over ændringsforslag til lovforslag nr. L 196

KL har modtaget ændringsforslag til det fremsatte lovforslag L 196 om en ungdomsuddannelse for unge med særlige behov.

 

Grundet den ultrakorte høringsfrist afgives det nærværende høringssvar med forbehold for senere politisk godkendelse i KL.

 

Ændringsforslaget præciserer bl.a., at unge udviklingshæmmede og andre unge med særlige behov har et retskrav på den foreslåede uddannelse.

 

Ændringen er en præcisering af en uklarhed i den hidtidige lovtekst, hvoraf det fremgår at de unge både har et retskrav, og at de skal have forudsætninger for at følge uddannelsen med udbytte. Uklarheden er blevet påpeget af KL ifm. den almindelige høring over lovforslaget.

 

KL er enig i, at ændringsforslaget gør lovteksten mere entydig. KL finder det imidlertid stærkt problematisk, at de unges retskrav på uddannelsen herefter skal være afgørende for om de unge får uddannelsen:

 

•        Retskravet kan afføde, at uddannelsen bliver givet til unge, som ikke har forudsætninger for at følge uddannelsen med udbytte. Det vil medføre skuffede forventninger og utilfredshed hos unge og forældre.

•        Det nu skarpt formulerede retskrav er en skærpelse af detailstyringen af kommunernes opgaveløsning omkring den nye uddannelse. Det er problematisk, at der ikke overlades rum til en lokal vurdering, baseret pÃ¥ lokal specialviden og lokale muligheder og behov.

•        Retskravet vil efter KL’s opfattelse øge søgningen til uddannelsen og yderligere bryde Undervisningsministeriets økonomiske forudsætninger for uddannelsen. Disse er i forvejen problematiske, som anført i det tidligere fremsendte høringssvar.

 

Afslutningsvis skal KL som i det tidligere fremsendte høringssvar påpege, at ikrafttrædelsestidspunktet for lovforslaget er urealistisk. Efter KL’s opfattelse vil det blive overordentligt vanskeligt for kommunerne at nå at allokere ressourcer og tilrettelægge rammer for dette nye omfattende uddannelsestilbud til den 1. august 2007. 

 

Med venlig hilsen

 

 

Jan Bauditz

                                                            Â