Betænkningsbidrag til tillægsbetænkningen til L 196 - Forslag til lov om ungdomsuddannelse for unge med særlige behov

 

1. Evaluering

Det fremgår af bemærkningerne til lovforslagets § 16, at loven foreslås løbende evalueret. Evalueringen vil blive afsluttet endeligt efter 4 års forløb, således at der foreligger et resultat af evalueringen til brug for udarbejdelsen af et lovforslag i folketingsåret 2011-2012.

 

Jeg vil skriftligt redegøre for den løbende evaluering i august måned 2008, herunder om eventuelle utilsigtede virkninger af ændringsforslaget vedrørende præcisering af reglerne om finansiering m.v. af uddannelseselementer, der leveres af frie kostskoler, produktionsskoler, institutioner for erhvervsrettet uddannelse, daghøjskoler, værksteder og andre institutioner. Redegørelsen vil også indeholde en opgørelse over, i hvilket omfang de unge uddannes på de forannævnte institutioner. Redegørelsen vil tillige omfatte en opgørelse over antallet af sager, der er blevet indbragt for Klagenævnet for vidtgående specialundervisning.  Endvidere vil der blive redegjort for de unges forsørgelsesgrundlag samt økonomien i uddannelsen.    

 

2. Efterskolerne

Ved en fejl er der i bemærkningerne til ny § 5, stk. 5, (ændringsforslag § 01, stk. 5) medtaget efterskolerne vedrørende deltagelse i ordinære forløb. Efterskolerne kan ifølge forslaget til ny § 5, stk. 1, nr. 1, ikke udbyde ordinære forløb, da efterskolerne ikke har til opgave at udbyde ungdomsuddannelse.

 

Det præciseres, at efterskolerne, der udbyder undervisning på 8., 9. og 10. klassetrin som ordinære forløb, ikke kan udbyde disse forløb på ungdomsuddannelsen.

 

Dette fremgår i øvrigt af forslaget til ny § 5, stk. 1, nr. 1, sammenholdt med forslaget til ny § 5, stk. 5, jf. ordene i ny § 5, stk. 5, 1. pkt., ”Udgifter til elementer af ordinær undervisning, der leveres af de i stk. 1, nr. 2-4, nævnte institutioner, …”. 

 

 

 Â