Til

Folketingets Erhvervsudvalg

Udskydelse af gennemførelsen af gennemsigtighedsdirektivet – Lovforslag L20

 

Den 20. januar 2007 træder gennemsigtighedsdirektivet i kraft og skal fra den dato være gennemført i medlemslandene, jf. lovforslag L20. Gennemsigtighedsdirektivet indebærer navnlig en række ændringer til de gældende regler for udstedende selskabers oplysningsforpligtelser, og den korte gennemførelsesfrist er af nedenstående grunde særdeles vanskelig for selskaberne at efterleve. Organisationerne mener derfor, at en udskydelse af gennemførelsesfristen i de danske regler er nødvendig.

 

Direktivet er som led i Kommissionens finansielle handlingsplan vedtaget efter den såkaldte Lamfalussyprocedure. Kommissionen skal i den forbindelse vedtage supplerende detailregler, som er nødvendige for direktivets gennemførelse i medlemslandene. Disse detailregler er imidlertid forsinkede og ventes først vedtaget af Kommissionen ved udgangen af november 2006.

 

Detailreglerne skal i Danmark implementeres ved bekendtgørelser, som tidligst ventes udstedt i december 2006. Hertil kommer, at en række centrale fortolkningsspørgsmål først ventes afklaret i vejledninger, som tidligst kan være på plads umiddelbart op til ikrafttrædelsesdatoen 20. januar 2007.

 

Dette betyder, at virksomhederne først få uger eller dage før ikrafttrædelsesdatoen kender de nye regler, som indebærer system- og procedureændringer for virksomhederne. Blandt de væsentligste ændringer kan nævnes, at selskaberne ikke længere blot kan sende intern viden til Københavns Fondsbørs med frigørende virkning, men skal sikre sig, at den interne viden udbredes i hele EU. Hvilke kanaler, selskaberne kan anvende til at offentliggøre intern viden med frigørende virkning, ventes først afklaret i forbindelse med vejledningerne til bekendtgørelserne. Samme distributionsmetode skal anvendes for de øvrige oplysninger, som skal offentliggøres efter direktivet.

 

Herudover indebærer reglerne, at storaktionærer i danske udstedende selskaber skal flage deres besiddelser efter nye grænser og procedurer. Endelig vil der være en ny gruppe personer – stemmerettighedsbesiddere – som skal oplyse deres besiddelser til markedet, selvom de ikke er aktionærer i selskabet. 

 

Organisationerne har forståelse for, at man fra dansk side har den overordnede målsætning at implementere EU-lovgivningen til tiden. Forsinkelsen i EU-detailreglerne og derved i nationale gennemførelsesregler betyder imidlertid, at der er en række uklarheder, som nødvendiggør en udskydelse af gennemførelsesdatoen.

 

Gennemførelsen af loven og bekendtgørelserne bør udskydes til den 1. juni 2007 eller tre måneder efter, at de endelige regler og vejledningerne er på plads. Dette giver tid til at få skabt klare regler og sikre den nødvendige kvalitet i lovgivningen, inden selskaberne skal efterleve de nye regler.

 

Kommissionens endelige detailregler vil muligvis ende således, at de først behøves gennemført i begyndelsen af 2008. Dette ville imidlertid stille virksomhederne således, at de skal leve i en retsuklarhed, idet lovens rammebestemmelser vil gælde, indtil detailreglerne er gennemført, hvilket heller ikke er acceptabelt.

 

Det er organisationernes indtryk, at der er tilsvarende problemer med at nå ikrafttrædelsesdatoen i de øvrige EU-medlemslande. Fastholdelsen af implementeringsfristen fra dansk side vil betyde, at Danmark er blandt de allerførste til at gennemføre reglerne. Dette vil være unødigt byrdefuldt for de danske virksomheder.

 

Såfremt der måtte være spørgsmål, står organisationerne til rådighed.

 

 

Med venlig hilsen

 

 

 

Søren Gade                  Tine Roed                     Uffe Lind Rasmussen                                                  

 

Direkte 3370 1090                               Direkte 3377 3561                               Direkte 3348 9239

[email protected]             [email protected]                               [email protected]

 

 

 

C.c.: Økonomi- og erhvervsminister Bendt Bendtsen