Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr.<DOCUMENT_START> 4, som Folketingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 24. april 2007 vedrørende forslag til lov om ændring af lov om euforiserende stoffer, straffeloven, lov om fuldbyrdelse af straf m.v. og retsplejeloven (Højere bøder i narkosager og kriminalisering af at besidde mobiltelefoner i fængsler m.v.) (L 201).

 

 

 

Lene Espersen

/

 Lars Hjortnæs

 


Spørgsmål nr. 4 fra Folketingets Retsudvalg vedrørende forslag til lov om ændring af lov om euforiserende stoffer, straffeloven, lov om fuldbyrdelse af straf m.v. og retsplejeloven (Højere bøder i narkosager og kriminalisering af at besidde mobiltelefoner i fængsler m.v.) (L 201):

 

”Ministeren bedes uddybe høringsnotatets afsnit 4.4 for så vidt angår bemærkningerne i høringssvarene om ansattes brug og besiddelse af mobiltelefoner i Kriminalforsorgens institutioner. Ministeren bedes herunder redegøre nærmere for overvejelserne i Kriminalforsorgen om en eventuel ændring af reglerne på det punkt.”

 

Svar:

 

Justitsministeriet har til brug for besvarelsen af spørgsmålet indhentet en udtalelse fra Direktoratet fra Kriminalforsorgen, der har oplyst følgende:

 

”Det følger af lovforslaget, at ansatte i kriminalforsorgen, der opholder sig i et arresthus eller lukket fængsel som led i tjenesten – som f.eks. fængselsfunktionærer, -præster og -inspektører samt kontorpersonale, socialrådgivere, værkstedsledere mv. – ikke er omfattet af den foreslåede bestemmelse i straffelovens § 124, stk. 4, 2. pkt. I forlængelse heraf er det i den kommenterede høringsoversigt, pkt. 4.4, bl.a. anført, at det for tiden overvejes, om der er behov for at ændre reglerne om ansattes brug af mobiltelefoner i kriminalforsorgens institutioner, jf. herved lovforslagets pkt. 3.1.1 om indholdet af reglerne.

 

Det bemærkes i den forbindelse, at det af lovforslagets pkt. 3.1.1. fremgår, at der for de ansatte i kriminalforsorgen gælder et generelt forbud mod at anvende private mobiltelefoner i kriminalforsorgens institutioner begrundet med hensynet til at undgå, at signalerne fra mobiltelefoner kan forstyrre andre former for elektroniske apparater som f.eks. fængslernes elektroniske overvågning. Det nævnte forbud er imidlertid i de seneste år kun blevet håndhævet i begrænset omfang, idet de bagvedliggende hensyn ikke længere gør sig gældende i fuldt omfang.

 

Direktoratet for Kriminalforsorgen overvejer for tiden om og i givet fald i hvilket omfang, ansatte mere generelt skal have mulighed for at medtage og anvende mobiltelefoner i forbindelse med tjenesten. Overvejelserne er endnu ikke tilendebragt, og personaleorganisationerne vil blive inddraget, før der træffes en endelig beslutning.”