Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr.<DOCUMENT_START> 16 vedrørende forslag til lov om hold af heste (L 202), som Folketingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 3. maj 2007.

 

 

 

 

Lene Espersen

 

 /Torben Jensen

 

 


Spørgsmål nr. 16 vedrørende forslag til lov om hold af heste (L 202):

 

”Kan ministeren bekræfte, at gældende regler vedrørende hold af heste indeholder særlige regler/undtagelser for mindre heste, og vil ministeren i givet fald redegøre nærmere for disse, samt hvordan disse regler indgår i det fremsatte lovforslag?”

 

Svar:

 

Hold af heste er efter de gældende regler reguleret i dyreværnsloven, jf. lovbekendtgørelse nr. 344 af 13. maj 2005, som indeholder en række generelle regler om behandling af dyr.

 

Dyreværnsloven indeholder ikke særlige regler om heste, herunder mindre heste, men lovens generelle regler finder anvendelse på alle typer af dyrehold, herunder hestehold.

 

For så vidt angår heste, der holdes til landbrugsformål, indeholder bekendtgørelse nr. 707 af 18. juli 2000 om mindstekrav til beskyttelse af landbrugsdyr visse minimumskrav, der altid skal være opfyldt ved hold af landbrugsdyr, medmindre strengere krav er fastsat i anden lovgivning. Bekendtgørelsen indeholder fortrinsvis bestemmelser, der gennemfører Rådets direktiv om beskyttelse af dyr, der holdes til landbrugsformål (Rådets direktiv 98/58/EF). Hovedparten af hestehold i Danmark vil imidlertid ikke være omfattet af bekendtgørelsens anvendelsesområde, da de færreste heste i Danmark holdes til landbrugsformål. Bekendtgørelsen indeholder ikke særlige regler for heste, herunder mindre heste, men fastsætter alene generelle regler om hold af landbrugsdyr.

 

For så vidt angår de tilfælde, hvor en hest opholder sig på et samlested eller en anden samling af dyr, f.eks. et marked eller dyrskue, er der i bekendtgørelse nr. 674 af 14. juli 2003 om beskyttelse af dyr på samlesteder og andre samlinger af dyr fastsat krav til arealet af den boks, som hesten opstaldes i. Det følger således af bekendtgørelsens § 21 stk. 1, at når heste gruppeopstaldes eller opstaldes enkeltvis i boks, skal der være et gulvareal pr. hest på mindst kvadratet af det dobbelte af hestens stangmål, dvs. (2,0 x hestens stangmål)2. Det følger endvidere af bestemmelsens stk. 2, at når heste opstaldes ved opbinding, skal spiltovet i bredde være mindst 1,1 x hestens stangmål og i længde 2 x hestens stangmål.  

 

Arealkravet til bokse på samlesteder mv. beregnes således på grundlag af den enkelte hests størrelse, svarende til de krav til arealet af bokse, der følger af §§ 7 og 8 i lovforslaget om hold af heste.

 

Endelig bemærkes, at det følger af lovforslagets § 3, at ud over reglerne i lovforslaget finder reglerne i dyreværnsloven og regler, der udfærdiges med hjemmel i dyreværnsloven, anvendelse på ethvert hestehold. Lovforslaget om hold af heste fraviger således ikke disse regler, men udgør et supplement hertil.