Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr.<DOCUMENT_START> 21 vedrørende forslag til lov om hold af heste (L 202), som Folketingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 9. maj 2007.

 

 

 

Lene Espersen

 

/Torben Jensen

 

 


Spørgsmål nr. 21 vedrørende forslag til lov om hold af heste (L 202):

 

”Ministeren bedes kommentere henvendelsen af 9/5-07 fra Jytte Witt, Kongerslev, vedr. L 202, jf. L 202 - bilag 17.”

 

 

Svar:

 

1. I sin henvendelse til udvalget rejser Jytte Witt kritik af en række af bestemmelserne i lovforslaget vedrørende opstaldningsforhold, idet hun finder, at kravene heri er for vidtgående og vil medføre for store økonomiske konsekvenser for de eksisterende hestehold. Dette gælder således kravene til lofthøjden og rumfanget i stalden, arealkravene vedrørende bokse samt forbudet imod opstaldning af heste i spiltov. Jytte Witt er desuden af den opfattelse, at der i loven bør indføres et krav om, at et hestehold skal bestå af minimum to heste.

 

2. For så vidt angår den rejste kritik af kravene til lofthøjden i stalden og rumfanget af denne, kan Justitsministeriet med hensyn til de foreslåede krav til loftshøjden og rumfanget i stalden henvise til Justitsministeriets svar af 27. april 2007 på spørgsmål nr. 3 vedrørende lovforslaget.

 

Med hensyn til fastsættelsen af kravene til gulvarealet i de bokse, som  heste opstaldes i, kan Justitsministeriet supplerende enkeltbokse oplyse, at der ifølge arbejdsgruppen om hold af heste ikke foreligger videnskabeligt anerkendte undersøgelser vedrørende betydningen af boksens størrelse for hestens velfærd. Udgangspunktet for beregningen af boksenes størrelse må på denne baggrund være, at hesten skal have et tilstrækkeligt stort areal til rådighed til, at den kan udføre sine normale bevægelsesmønstre uden at komme til skade. Hesten skal således kunne vende sig, lægge sig ned på siden og komme op igen. Arbejdsgruppens forslag bygger på en samlet afvejning af hensynet til at sikre hestene denne bevægelsesfrihed og de økonomiske konsekvenser for visse hestehold, som arealkravet vil kunne have med hensyn til ændringer af den eksisterende indretning af staldene.

 

Justitsministeriet kan tilslutte sig arbejdsgruppens vurdering af disse forhold og det foreslåede arealkrav til enkeltbokse, som efter Justitsministeriets opfattelse er velbegrundet i hensynet til hestenes velfærd. Det tilføjes, at kravet efter lovforslaget omfattes af en overgangsordning på 12 år, og at de økonomiske konsekvenser af kravet må vurderes i lyset heraf.

 

Der henvises i øvrigt til afsnit 6.1.4. og afsnit 6.2.2. i de almindelige bemærkninger til lovforslaget.

 

Med hensyn til de foreslåede krav til gulvarealet af bokse, der anvendes til gruppeopstaldning, kan Justitsministeriet henvise til besvarelsen af spørgsmål nr. 2 vedrørende lovforslaget.

 

3. Forslaget om at indføre et forbud imod opstaldning af heste i spiltov, jf. herved lovforslagets § 5, stk. 1, bygger på et forslag fra arbejdsgruppen om hold af heste. Det har været arbejdsgruppens opfattelse, at opstaldning i spiltov medfører så store restriktioner i hestens normale bevægelsesmønstre, at arbejdsgruppen har fundet, at opstaldning i spiltov eller anden længerevarende fiksering må anses for en uhensigtsmæssig opstaldningsform for hesten.

 

Justitsministeriet kan tilslutte sig denne opfattelse og finder således, at væsentlige hensyn til hestes velfærd taler for at gennemføre et forbud imod anvendelse af spiltov som opstaldningsform.

 

Der henvises i øvrigt til afsnit 6.1.3. og afsnit 6.2.1. i de almindelige bemærkninger til lovforslaget.

 

4. Med hensyn til Jytte Witts kommentarer vedrørende problemstillingen om kontakt til artsfæller og lovforslagets økonomiske konsekvenser kan Justitsministeriet henvise til besvarelsen af spørgsmål nr. 1 og nr. 7 vedrørende lovforslaget.