Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr.<DOCUMENT_START> 24 vedrørende forslag til lov om hold af heste (L 202), som Folketingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 15. maj 2007.

 

 

 

Lene Espersen

 

/Torben Jensen

 


Spørgsmål nr. 24 vedrørende forslag til lov om hold af heste (L 202):

 

”Ministerens kommentarer udbedes til vedlagte udkast til ændringsforslag. Ministeren bedes herunder oplyse, om ministeren vil stille ændringsforslagene, og - i benægtende fald - redegøre for hvorfor ikke.”

 

Svar:

 

1. Det vedlagte udkast til ændringsforslag indebærer, at der indføres et krav om, at et hestehold skal bestå af mindst to heste, men at justitsministeren dog skal kunne fastsættelse regler om fravigelse af dette krav i korte perioder på op til 3 måneder. Det foreslås endvidere, at kravet omfattes af en overgangsordning på fem år for hestehold etableret før den 1. juli 2007.

 

Udkastet til ændringsforslag indebærer desuden, at lovforslagets § 6 om kravene til lofthøjden i stalde ændres, således at loftshøjden i stalden skal være (hestens stangmål + 0,75 m), dog minimum 2,20 m i frihøjde over eventuel strøelse. Dette krav skal efter ændringsforslaget være opfyldt for 80 pct. af boksarealet.  

 

2. Justitsministeriet kan med hensyn til forslaget om, at et hestehold mindst skal består af to heste, i det hele henvise til Justitsministeriets svar 11. maj 2007 på spørgsmål nr. 7 vedrørende lovforslaget. Som anført i dette svar kan Justitsministeriet ikke støtte et forslag om et lovbestemt krav om, at heste skal have kontakt til artsfæller, idet et sådant krav efter Justitsministeriets opfattelse vil indebære et uforholdsmæssigt indgreb over for de hestehold, der i dag alene består af en hest.

 

For så vidt angår den del af ændringsforslaget, som vedrører kravet til lofthøjden, henvises til Justitsministeriets svar af henholdsvis 27. april og 11. samt 14. maj 2007 på spørgsmål nr. 3, 8 og 19 vedrørende lovforslaget.

 

Som anført i disse svar er der efter Justitsministeriets opfattelse ikke grundlag for at fastsætte et lavere krav til loftshøjden end hvad der følger af lovforslagets § 6.

 

Den af Justitsministeriet foreslåede bestemmelse er enkel at forstå for borgerne og enkel at håndhæve for myndigheder. Den sikrer, at hesten – uanset race – kan rejse sig på bagbenene uden at skade sig selv ved kontakt med loftet, belysningsarmaturer mv. Og den er i overensstemmelse med forslaget fra en enig arbejdsgruppe.

 

Det tilføjes, at de konsekvenser, som det foreslåede krav til loftshøjden vil kunne have for de eksisterende hestehold, er søgt afbødet ved den foreslåede overgangsordning på 12 år, jf. lovforslagets § 36, stk. 4, ligesom lovforslagets § 6, stk. 2, giver mulighed for at fastsætte regler om en lavere loftshøjde for stalde, som benyttes til opstaldning af bestemte typer heste. Det bemærkes, at udtrykket ”bestemte typer af heste” er valgt, for at bestemmelsen også kan anvendes i forhold til blandingsracer, om hvilke man erfaringsmæssigt ved, at de ikke bliver over en vis højde.

 

Endelig bemærkes, at det følger af lovforslagets § 1, stk. 3, at justitsministeren i særlige tilfælde helt eller delvist kan undtage visse hestehold fra loven. Denne dispensationsadgang vil efter omstændighederne også kunne anvendes til at undtage et bestemt hestehold fra kravet om en lofthøjde på 2,60 m.