Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr.<DOCUMENT_START> 28 vedrørende forslag til lov om hold af heste (L 202), som Folketingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 15. maj 2007.

 

 

 

Lene Espersen

 

/Torben Jensen

 


Spørgsmål nr. 28 vedrørende forslag til lov om hold af heste (L 202):

 

”Hvad er begrundelsen for, at ministeren ønsker samme regler for de forskellige racer af heste, når loven tilsigter bedre dyrevelfærd, og det er en kendt sag, at der er stor forskel på forskellige racer af heste og forskellige former for hestehold?”

 

Svar:

 

I rapporten ”Hold af heste” fra januar 2006, som lovforslaget bygger på, har arbejdsgruppen om hold af heste bl.a. anført følgende (side 19):

 

”Arbejdsgruppen har omsat kendskabet til hestens behov til en række mindstekrav og anbefalinger og et udkast til lovforslag med mindstekrav. Arbejdsgruppen har i den forbindelse ønsket at højne minimumsniveauet for hestens velfærd. Mindstekravene og anbefalingerne er fastsat ud fra den betragtning, at ”en hest er en hest”, idet det er arbejdsgruppens opfattelse, at uanset at hestens anvendelse, størrelse eller racekarakteristika varierer en del, så er det muligt at opstille generelle mindstekrav og anbefalinger, som gælder alle typer af heste. (…)”

 

Justitsministeriet kan tilslutte sig arbejdsgruppens vurdering og finder således, at en vedtagelse af lovforslaget vil indebære en styrkelse af en række forskellige grundlæggende forhold, som er af særlig betydning for de dyrevelfærdsmæssige forhold for alle heste uanset race mv. Det er samtidig Justitsministeriets opfattelse, at der med lovforslaget i tilstrækkelig grad er taget højde for de særlige forhold, som gør sig gældende for visse typer af heste. Der henvises herved til lovforslagets § 6, stk. 2, hvorefter justitsministeren kan fastsætte regler om, at der for stalde, som benyttes til opstaldning af bestemte typer af heste, gælder en lavere loftshøjde end angivet i § 6, stk. 1, og til lovforslagets § 20, som giver mulighed for - for heste af bestemte racer - at fravige kravene i lovforslagets § 19 om udegående heste.