Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr.<DOCUMENT_START> 31 vedrørende forslag til lov om hold af heste (L 202), som Folketingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 23. maj 2007.

 

 

 

Lene Espersen

 

/Torben Jensen

 


Spørgsmål nr. 31 vedrørende forslag til lov om hold af heste (L 202):

 

”Ministerens kommentarer udbedes til vedlagte ændringsforslag vedrørende en række lempelser i lovens fysiske staldkrav for de hestehold, der sikrer hesten frit foldophold af betydelig varighed.”

 

Svar:

 

1. Ændringsforslaget indebærer, at en række af lovforslagets mindstekrav kan fraviges for heste, der gives fri bevægelse på fold i mindst fem timer om dagen i vinterperioden og i perioder med vinterlignende vejr og i mindst otte timer om dagen i øvrige perioder. Det foreslås således, at kravet til staldrumfang i lovforslagets § 6, stk. 3, i disse tilfælde kan nedsættes fra 30 m3 til 22 m3, at kravet til arealet af enkeltbokse i lovforslagets § 7 kan nedsættes til (1,8 x hestens stangmål)2 frem for (2 x hestens stangmål)2, hvilket tilsvarende foreslås for de første fire heste ved bokse til gruppeopstaldning, jf. lovforslagets § 8. Endelig foreslås det, at kravet til vinduesarealet i stalden, jf. lovforslagets § 14, stk. 1, 2. pkt., under de nævnte omstændigheder skal kunne nedsættes fra 7 til 5 pct.

 

2. Justitsministeriet er enig i, at et dagligt ophold på fold må anses for meget væsentligt for hestens velfærd, og Justitsministeriet har – i overensstemmelse med forslagene fra arbejdsgruppen om hold af heste – på denne baggrund stillet forslag om en række krav, som i forening har til formål at sikre heste ophold på fold. Det gælder således kravet om, at der for ethvert hestehold skal være adgang til en fold af en vis størrelse, jf. lovforslagets § 16, at heste i mindst to timer fem dage om ugen skal motioneres eller gives fri bevægelse på fold, jf. lovforslagets § 17, og at der for ethvert hestehold skal være en plan for, hvornår de enkelte heste kommer på fold, jf. lovforslagets § 18.

 

Justitsministeriet finder derimod ikke, at dagligt ophold på fold skal modsvares af mindstekrav til staldindretningen, som dyrevelfærdsmæssigt er på et lavere niveau end foreslået med reglerne i lovforslagets kapitel 3.

 

For så vidt angår lovforslagets krav til gulvarealet i opstaldningsbokse, staldrumfanget og vinduesarealet i stalden kan Justitsministeriet oplyse, at lovforslaget på disse punkter bygger på forslag fra arbejdsgruppen om hold af heste, som har fundet, at de foreslåede mindstekrav er nødvendige for at sikre hestene tilstrækkelige dyrevelfærdsmæssige forhold.

 

 

Justitsministeriet kan tilslutte sig arbejdsgruppens vurdering af disse forhold og finder således ikke, at der er grundlag for at fravige disse forslag, selv om hestene opholder sig i et længere tidsrum på fold.

 

Endvidere skal Justitsministeriet – som også anført i besvarelsen af spørgsmål nr. 24 vedrørende lovforslaget – fremhæve betydningen af, at sikre en regulering på dette område, som er enkel at forstå for borgerne og enkel at håndhæve for myndighederne. Ændringsforslaget, som vil lade kravene til boksstørrelser, staldrumfang og vinduesareal bero på, om en bestemt hest er på fold i et givent tidsrum, er efter Justitsministeriets opfattelse ikke foreneligt med dette hensyn til at sikre klarhed i reglerne, ligesom det også vil blive langt vanskeligere at håndhæve en sådan ordning for myndighederne.

 

På denne baggrund kan Justitsministeriet ikke støtte ændringsforslaget.

Â