Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr.<DOCUMENT_START> 4 vedrørende forslag til lov om hold af heste (L 202), som Folketingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 23. april 2007.

 

 

 

Lene Espersen

 

/Torben Jensen

 


Spørgsmål nr. 4 vedrørende forslag til lov om hold af heste (L 202):

 

”Ministeren bedes kommentere henvendelsen af 20/4-07 fra Claus Koskelin, vedrørende L 202, jf. L 202 - bilag 7.”

 

Svar:

 

1. Claus Koskelin anfører i sin henvendelse til udvalget bl.a., at lovforslagets § 22, hvorefter heste skal have fri adgang til frisk drikkevand, bør ændres, da den nuværende udformning af bestemmelsen ikke tager hensyn til, at heste også kan være på fold i frostvejr. En opfyldelse af den foreslåede bestemmelse i lovforslagets § 22 for heste, der er på fold i fire timer eller derover i frostvejr, vil således forudsætte, at der etableres frostfri vandforsyning, med de udgifter dette vil indebære. Claus Koskelin finder imidlertid ikke, at det udgør et velfærdsmæssigt problem, at heste ikke har fri adgang til drikkevand mens de er på fold i frostvejr, da de i disse perioder ikke har brug for så meget vand for at holde væskebalancen.

 

Claus Koskelin foreslår på denne baggrund, at § 22 omformuleres, således at det i stedet fremgår, at heste, der holdes ved temperaturer over 0 grader, skal have fri adgang til vand. Heste, der holdes under denne temperatur, skal derimod have mulighed for at slukke tørsten mindst to gange om dagen jævnt fordelt.

 

Såfremt dette forslag ikke følges, finder Claus Koskelin, at der bør fastsættes en overgangsordning, således at der bliver mulighed for at etablere frostfri vandforsyning.

 

2. Justitsministeriet kan oplyse, at det fremgår af den rapport fra arbejdsgruppen om hold af heste, som lovforslaget bygger på, at arbejdsgruppen har drøftet, om der var behov for at fastsætte specifikke krav om hestes adgang til frisk drikkevand, som supplement til bestemmelsen i dyreværnslovens § 2, der bl.a. indeholder generelle anvisninger om fodring og vanding af dyr. Der henvises herved til arbejdsgruppens rapport, s. 76.

 

Det fremgår af arbejdsgruppens lovudkast, at heste skal have fri adgang til frisk drikkevand på stald og på fold, dog ikke ved kortere ophold på fold. Ifølge bemærkningerne til den af arbejdsgruppen foreslåede bestemmelse, skal der ved ”kortere ophold på fold” som udgangspunkt forstås ophold på under fire timer.

 

Lovforslagets § 22 svarer således i det væsentlige til arbejdsgruppens forslag, idet Justitsministeriet dog ud fra hensynet til at sikre den fornødne klarhed i reglerne har foreslået, at det specifikt angives i bestemmelsen, at kravet om fri adgang til frisk drikkevand på fold ikke gælder ved foldophold på indtil fire timer.

 

Justitsministeriet har således tilsluttet sig arbejdsgruppens vurdering af, at væsentlige dyrevelfærdsmæssige hensyn taler for at sikre heste fri adgang til frisk drikkevand også under ophold på fold i mere end fire timer.

 

Med hensyn til de konsekvenser, som dette krav måtte have i perioder med frostvejr, skal Justitsministeriet i øvrigt bemærke, at det følger af lovforslagets § 17, stk. 1, at heste skal i mindst to timer fem dage om ugen motioneres eller gives fri bevægelse på fold. Stk. 1 kan fraviges, hvis veterinære eller vejrmæssige forhold taler afgørende herfor.

 

Lovforslaget indebærer således ikke noget absolut krav om dagligt foldophold i et bestemt tidsrum, idet foldopholdet – helt eller delvist – kan erstattes af motionering af hesten.

 

I perioder med så lave temperaturer, at det ikke er muligt at levere frisk drikkevand til folden, vil den ansvarlige forhold hesteholdet således kunne vælge at motionere hesten i stedet for at sætte den på fold eller begrænse foldopholdet til fire timer og eventuelt supplere med motionering.

 

På denne baggrund finder Justitsministeriet ikke, at der er grundlag for at fastsætte undtagelser til lovforslagets § 22 om fri adgang til frisk drikkevand eller at fastsætte en overgangsordning for kravet.

 

3. Endelig kan Justitsministeriet for så vidt angår heste, som går ude døgnet rundt hele året, oplyse, at Dyreværnsrådet og Det Veterinære Sundhedsråd i en fælles udtalelse af 14. december 2001 har udtalt sig om udendørs hold af dyr i vinterperioden og i perioder med vinterlignende vejr.    

 

I denne udtalelse, som er gengivet på side 58 i rapporten fra arbejdsgruppen om hold af heste, anføres bl.a. følgende:

 

”Det følger af dyreværnslovens § 3, stk. 1, at rum eller arealer, hvor dyr holdes, skal indrettes på en sådan måde, at dyrets behov tilgodeses, jf. dyreværnslovens § 2. Det skal herunder sikres, at dyret har den fornødne bevægelsesfrihed også under optagelse af foder og drikke og ved hvile. Dyr skal endvidere sikres mod vejr og vind i overensstemmelse med deres behov.

 

De to råd er enige om, at følgende betingelser skal være opfyldt for alle udegående husdyr, herunder heste, kvæg, får, geder og fjerkræ:

…

Der skal hele tiden være adgang til frisk drikkevand.

…”