Dato:

24. maj 2007

Kontor:

Udlændingelovs

Kontoret

J.nr.:

2007/4000-88

Sagsbeh.:

KHB

Fil-navn:

Besvarelse

 

 

 

Besvarelse af spørgsmål nr. 11 ad L 218 stillet af Folketingets Udvalg for Udlændinge- og Integrationspolitik til ministeren for flygtninge, indvandrere og integration den 24. maj 2007.

 

Spørgsmål 11:

”Vil ministeren bekræfte - i henhold til høringssvaret fra Amnesty International - at aftalen udelukkende vil tilbydes afviste asylansøgere fra Irak, og herunder redegøre for, hvilke objektive kriterier der ligger til grund for, at denne model skal afprøves pÃ¥ netop afviste irakiske asylansøgere og ingen andre?”

 

Svar:

Efter den foreslåede bestemmelse i udlændingelovens § 43 c, stk. 2, jf. lovforslagets § 1, nr. nr. 2, kan en aftale om opkvalificeringsforløb alene indgås, hvis der som led i genopbygningsindsats af den pågældende udlændings hjemland efter krig planlægges eller er iværksat større støtteprojekter, og der er indledt forhandlinger om tilbagetagelse eller praktiske aftaler om tilbagetagelse eller accept af tvangsmæssig udsendelse, eller det grundet situationen i landet ikke er muligt at indlede sådanne forhandlinger. Det er de objektive kriterier, der ligger til grund for modellen.

 

Som det fremgår af lovforslagets bemærkninger, skal ordningen af praktiske grunde i første omgang omfatte afviste asylansøgere fra Irak. Ordningen evalueres senest den I. maj 2008. Fungerer ordningen efter hensigten, vil tilbudet om kontraktind­gåelse kunne udvides til at omfatte afviste asylansøge­re fra andre lande, hvor forudsætningerne herfor er opfyldt. Dette vil alene kunne være udlændinge, der har ansøgt om asyl inden den 16. maj 2007 og efterfølgende registreres som asylansøgere.

 

Regeringen finder det hensigtsmæssigt at evaluere ordningen, før der eventuelt afsættes midler til at udvide ordningen til andre grupper.