Ændringsforslag til Forslag til Lov om ændring af lov om gasinstallationer og installationer i forbindelse med vand- og afløbsledninger og lov om autorisation af elinstallatører m.v. (L 22).

 

 

Til § 2

 

Af økonomi- og erhvervsministeren tiltrådt af Erhvervsudvalget.

 

1) Efter nr. 13 indsættes som nyt nr.:

”01. I § 10, stk. 3, ændres ”§ 9, stk. 1, nr. 5” til ”§ 9, stk. 1, nr. 4”.

 

[Konsekvensrettelse af at § 9, stk. 1, nr. 5 er blevet til § 9, stk. 1, nr. 4]

 

 

Til § 3

 

Af økonomi- og erhvervsministeren tiltrådt af Erhvervsudvalget.

 

2) § 3, stk. 2 affattes således:

”Stk. 2. Betingelsen om, at virksomheden har et kvalitetsstyringssystem for opnåelse af autorisation, jf. § 5, stk. 2, nr. 2 i lov om autorisation af elinstallatører m.v., som affattet ved denne lovs § 2, nr. 4, træder ligeledes i kraft den 1. januar 2007. Kravet om, at kvalitetsstyringssystemet skal være godkendt, jf. § 5, stk. 2, nr. 2 samt § 5a, stk. 1-3, som affattet ved denne lovs § 2, nr. 4 og nr. 5, samt denne lovs § 2, nr. 10, træder dog først i kraft den 1. januar 2008.”

 

[Kvalitetsstyringssystem er fortsat er en betingelse for opnåelse af autorisation som elinstallatør]

 

 

Bemærkninger

 

1.

I § 10, stk. 3, i lov autorisation af elinstallatører m.v. henvises til § 9, stk. 1, nr. 5, der med lovforslaget bliver nr. 4. Denne henvisning bør konsekvensrettes i lovforslagets § 2.

 

 

2.

Efter Forslag til Lov om ændring af lov om gasinstallationer og installationer i forbindelse med vand- og afløbsledninger og lov om autorisation af elinstallatører m.v. (L 22) § 3, stk. 2, skal § 5, stk. 2, nr. 2 i lov om autorisation af elinstallatører m.v., som affattet ved lovforslagets § 2, nr. 4, træde i kraft d. 1. januar 2008.

 

Dette vil betyde, at der først fra d. 1. januar 2008 kan stilles krav om, at virksomheden har et godkendt kvalitetsstyringssystem som betingelse for at opnå virksomhedsautorisation.

 

Allerede efter gældende ret er det en betingelse for at opnå autorisation, at virksomheden har et kvalitetsstyringssystem.

 

Den foreslåede affattelse af § 5, stk. 2, nr. 2 stiller som noget nyt krav om, at dette kvalitetsstyringssystem skal være godkendt af en 3. part. Denne godkendelse er ikke et krav efter gældende ret.

 

I lovforslagets § 3 er foreslået, at de ændringer, der indfører kravet om 3. parts kontrol først skal træde i kraft d. 1. januar 2008. Baggrunden herfor er, at der først efter lovforslagets vedtagelse kan igangsættes en proces med godkendelse af kontrolinstanser og om fastsættelse af de mere detaljerede regler, ligesom både de autoriserede virksomheder, kontrolinstanserne og Sikkerhedsstyrelsen skal have tid til at omstilles sig til den nye administration som forslaget medfører.

 

Ifølge lovforslagets § 3, stk. 2 er det imidlertid hele § 5, stk. 2, nr. 2, og dermed også det allerede gældende krav om, at virksomheden i det hele taget har et kvalitetsstyringssystem, der træder i kraft d. 1. januar 2008.

 

Derved vil kravet om, at virksomheden har et kvalitetsstyringssystem, blive sat ud af kraft fra den 1. januar 2007 og frem til den 1. januar 2008. Dette har ikke været hensigten.

 

Med vedtagelse ændringsforslaget vil det klart fremgå af loven, at der fortsat stilles krav om et kvalitetsstyringssystem for at opnå autorisation som elinstallatør.

 

Der tilsigtes altså ingen ændring af den gældende retstilstand på dette punkt før den 1. januar 2008.

 

Med lovforslaget vil der fra d. 1. januar 2008 tillige kræves, at kvalitetsstyringssystemet er godkendt af en 3. part.

 

Det er endvidere nødvendigt, at bestemmelsen i elinstallatørlovens § 5a, stk. 4, hvorved økonomi- og erhvervsministeren bemyndiges til at fastsætte regler om kvalitetsstyringssystemets indhold, træder i kraft d. 1. januar 2007, således at der er mulighed for at fastsætte sådanne bestemmelser i 2007. Dette præciseres med dette ændringsforslag.

 

Der ændres ikke ved forslaget om, at elinstallatørlovens § 5a, stk. 1-3 som affattet ved lovforslagets § 2, nr. 5 først skal træde i kraft d. 1. januar 2008. Det samme gælder lovforslagets § 2, nr. 10.