ØKONOMI- OG ERHVERVSMINISTEREN

 

 

 

28. november 2006

ØKONOMI- OG ERHVERVSMINISTERIET

Slotsholmsgade 10-12

1216 København K

 

Tlf.  33 92 33 50

Fax 33 12 37 78

[email protected]

www.oem.dk

 

 

 

 


 


Besvarelse af spørgsmål 16 (L 22) stillet af Erhvervsudvalget den 24. november 2006.

 

 

Spørgsmål 16:

I forlængelse af besvarelsen af spørgsmål 3, 4, 5 og 6 vedrørende autorisationer bedes ministeren redegøre for, hvordan 3. parts kontrollen af kvalitetsstyringssystemet kan erstatte sikkerhedsstillelsen, og at forfalden gæld fortsat kan føre til afslag på ansøgning om autorisationer.

 

Svar:

Som det fremgår af mine besvarelser af de tidligere spørgsmål, er det min opfattelse, at sikkerheden for at der udføres kvalitetsarbejde, består i selve autorisationen, samt i at der stilles krav til særlig faglig kompetence og krav om kvalitetsstyring.

 

Kvalitetsstyringssystemer indeholder procedurer og instruktioner for arbejdets udførelse og netop har til formål at sikre kvaliteten ved de udførte installationer. Forslaget om indførelse af 3. partskontrollen sikrer, at kvalitetsstyringssystemer implementeres i virksomhederne til gavn for sikkerheden og med færre fejl til følge.

 

Som det også fremgår af mine besvarelser af de tidligere spørgsmål vedrørende afskaffelsen af kravet om sikkerhedsstillelse, har der kun været få sager indenfor de sidste år, hvor der er anmeldt en fordring, og de lokale enheder, der kan anmode om træk i sikkerhedsstillelsen, forvalter området meget forskelligt.

 

På den baggrund er det min vurdering, at kravet om sikkerhedsstillelse har så begrænset en effekt, at det ikke står mål med de administrative byrder for virksomhederne og omkostningerne ved administration af ordningen.

 

Jeg skal gøre opmærksom på, at forslaget om indførelse af 3. partskontrol på el-området ikke har til formål at erstatte sikkerhedsstillelsen, eftersom der i dag ikke stilles krav om sikkerhedsstillelse på dette område. Modsat stilles der i dag på vvs- og kloakområdet krav om 3. partskontrol. Dette krav bibeholdes, men derimod foreslås kravet om sikkerhedsstillelse afskaffet. 

 

Der foreslås ingen ændringer i reglen om, at forfalden gæld til det offentlige kan føre til afslag på ansøgning om autorisation. Denne regel blev indført ved lov nr. 936 af 27. december 1991 på en lang række områder, hvor der udøves erhvervsvirksomhed på baggrund af autorisation eller lignende, herunder på el-, vvs- og kloakområdet. Reglerne blev indført for at nedbringe de store restancer til det offentlige.

 

Det skal bemærkes, at det som hidtil vil være således, at det kun er gæld, som vedrører erhvervsvirksomhed i henhold til en tidligere autorisation eller godkendelse indenfor det konkrete erhverv, der kan føre til afslag på autorisation eller godkendelse.