ØKONOMI- OG ERHVERVSMINISTEREN

 

 

 

28. november 2006

ØKONOMI- OG ERHVERVSMINISTERIET

Slotsholmsgade 10-12

1216 København K

 

Tlf.  33 92 33 50

Fax 33 12 37 78

[email protected]

www.oem.dk

 

 

 

 


 


Besvarelse af spørgsmål 17 (L 22) stillet af Erhvervsudvalget den 24. november 2006.

 

 

Spørgsmål 17:

Det fremgår af ministerens besvarelser, at det er ministerens vurdering, at der ikke er tale om nogen forringelse ved bortfaldet af sikkerhedsstillelsen, men er det ikke en svækkelse, hvis det fremover ud over autorisationen som vvs-installatør også vil være muligt at få autorisation alene som vand- og sanitetsmester eller kompetent virksomhed på vand- og sanitetsområdet?

 

Svar:

Allerede efter den gældende lov er det muligt at opnå en autorisation alene som vand- og sanitetsmester eller en godkendelse som kompetent virksomhed på vand- og sanitetsområdet. Lovforslaget indeholder på dette punkt alene en præcisering af de gældende regler.

 

Autorisation på vvs-området har traditionelt været en såkaldt enhedsautorisation, dvs. én samlet autorisation, der giver adgang til at udføre arbejde indenfor såvel gas- som vand- og sanitetsområderne. I medfør af gældende lovs § 7, stk. 4, er det imidlertid muligt at opnå en autorisation alene som vand- og sanitetsmester ved at dispensere fra hovedreglen. I så fald vil den pågældende naturligvis alene kunne beskæftige sig med vand- og sanitetsområderne.

 

Uddannelsen, der ligger til grund for en autorisation som vand- og sanitetsmester, er den samme som den, der kræves i forbindelse med en autorisation som vvs-installatør. Herudover kan der i dag meddeles dispensation til autorisation som vand- og sanitetsmester i tilfælde, hvor virksomhedens teknisk ansvarlige person har været til eksamen i den samlede vvs-installatørprøve, men alene har bestået vand- og sanitetsfagene.

 

Kravet om kvalitetsstyring gælder også for de virksomheder, der kun ønsker at arbejde på vand- og sanitetsområdet. Kvalitetssystemet skal i givet fald alene omfatte den type opgaver, virksomheden udfører.

 

PÃ¥ den baggrund er det min vurdering, at der ikke er grund til, at en autorisation som vand- og sanitetsmester skal udformes som en dispensation.

Forslaget medfører ikke i praksis ændringer i retstilstanden.

 

Med hensyn til opnåelse af godkendelse som kompetent virksomhed på vand- og sanitetsområdet kan jeg oplyse, at det allerede siden 1. januar 2006 ved ikrafttrædelsen af lov nr. 1382 af 20. december 2004 har været muligt at opnå denne form for godkendelse. Dette fremgår af den gældende lovs § 7, stk. 3.

 

Disse godkendte kompetente virksomheder kan udføre autorisationskrævende arbejde på særlige typer vand- og sanitetsinstallationer, hvor virksomheden kan dokumentere at have det fornødne fagkundskab. Den omstændighed ændres der ikke på med dette forslag. At denne form for godkendelse nu foreslås nævnt i lovens § 4 er alene en præcisering og en konsekvensrettelse af det lovforslag, som Folketinget vedtog i 2004.

 

De overordnede krav til sikring af den fornødne kvalitet i arbejdet er ens for autoriserede vvs-installatører, autoriserede vand- og sanitetsmestre og godkendte kompetente virksomheder. Den enkelte autorisation eller godkendelse er målrettet til det fagområde, virksomheden har kompetencer indenfor.

 

Jeg er derfor ikke enig i, at bortfaldet af sikkerhedsstillelsen skulle være en svækkelse for de virksomheder, der fremover vælger kun at drive virksomhed på et begrænset område.

 

Â