ØKONOMI- OG ERHVERVSMINISTEREN

 

14. november 2006

ØKONOMI- OG ERHVERVSMINISTERIET

Slotsholmsgade 10-12

1216 København K

 

Tlf.  33 92 33 50

Fax 33 12 37 78

[email protected]

www.oem.dk

 

 

 

 


 


Besvarelse af spørgsmål 2 (L 22) stillet af Erhvervsudvalget den 31. oktober 2006.

 

 

Spørgsmål 2:

Er det rigtigt forstået, at når man ophæver autorisationerne, så stilles udenlandske konkurrenter bedre i Danmark, hvorimod autorisationen ikke er nogen forhindring for danske virksomheders muligheder for at konkurrere i udlandet?

 

Svar:

Det skal pointeres, at der ikke med lovforslaget sker en ophævelse af autorisationskravene.

 

Jeg går ud fra, at spørgsmålet vedrører forslaget om ophævelse af kravet på vvs- og kloak-området om, at virksomheden skal have fast forretningssted i Danmark.

 

Bestemmelsen om fast forretningssted i Danmark forhindrer i dag en virksomhed, som er beliggende i fx Tyskland, i at opnå autorisation i Danmark. Dette gælder, selvom virksomheden opfylder alle danske krav til faglig kompetence og kvalitetsstyring mv.

 

Med lovforslaget vil en virksomhed beliggende i udlandet kunne opnå autorisation i Danmark, forudsat at virksomheden opfylder de danske krav.

 

I øvrigt kan en virksomhed beliggende i Danmark normalt også opnå autorisation i et andet EU-land i overensstemmelse med det pågældende lands regler. 

 

Til sammenligning kan nævnes, at der ikke gælder et krav om forretningssted i Danmark på elområdet. Her gælder kun et krav om fast forretningssted, men altså ikke et krav om, at forretningsstedet skal ligge i Danmark. Dette svarer til, hvad der nu foreslås på vvs- og kloak-området.

 

På elområdet er der meddelt autorisation til 1 udenlandsk virksomhed i 2005, og i 2006 til og med 11. november 2006 er der meddelt autorisationer til 10 udenlandske virksomheder.