ØKONOMI- OG ERHVERVSMINISTEREN

 

 

14. november 2006

ØKONOMI- OG ERHVERVSMINISTERIET

Slotsholmsgade 10-12

1216 København K

 

Tlf.  33 92 33 50

Fax 33 12 37 78

[email protected]

www.oem.dk

 

 

 

 


 


Besvarelse af spørgsmål 4 (L 22) stillet af Erhvervsudvalget den 31. oktober 2006.

 

 

Spørgsmål 4:

Er det rigtigt forstået, at denne sikkerhedsstillelse har virket både som en bekæmpelse af plattenslagere og som sikkerhed for kvalitetsarbejde, hvorfor branchen har ønsket den hævet til 50.000 kr. for, således at den kan være tidssvarende?

 

Svar:

Sikkerheden for, at der udføres kvalitetsarbejde, består i selve autorisationen, og i at der stilles krav til særlig faglig kompetence og krav om kvalitetsstyring.

 

Der har kun været få sager indenfor de sidste år, hvor der er anmeldt en fordring på sikkerhedsstillelsen.

 

En anmodning om træk i sikkerhedsstillelsen skal ske fra en kommune eller en forsyningsvirksomhed. En anmodning om træk sker altså ikke fra en central myndighed, men fra en lokal myndighed eller forsyningsvirksomhed. Det er imidlertid erfaringen, at disse lokale enheder forvalter området meget forskelligt.

 

I 2005 var der 1 anmodning om træk i sikkerhedsstillelsen på kloakområdet.  På vvs-området var der i alt 80 anmodninger om træk i sikkerhedsstillelsen, heraf var de 71 anmodninger fra samme forsyningsvirksomhed.

 

Det vurderes på den baggrund, at kravet ikke har haft særlig betydning, når der ses på hele landet under ét.

 

Et tilsvarende krav om sikkerhedsstillelse blev da også afskaffet på elområdet i 1989, uden at dette har givet anledning til problemer i forhold til kvaliteten af det udførte arbejde.

 

Det er derfor min vurdering, at kravet om sikkerhedsstillelse har så begrænset en effekt, at den ikke står mål med de administrative byrder for virksomhederne og omkostningerne ved administration af ordningen.

 

Det er korrekt, at Foreningen af Danske Kloakmestre i sit høringssvar har foreslået sikkerhedsstillelsen bevaret og hævet til 50.000 kr.

 

Det bemærkes, at forslaget om ophævelse af kravet om sikkerhedsstillelse er en opfølgning på en anbefaling fra Økonomi- og Erhvervsministeriets lovovervågningsredegørelse vedrørende elinstallatørloven og lov om gasinstallationer og installationer i forbindelse med vand- og afløbsledninger oversendt til udvalget den 23. februar 2006 (Jf. Folketingsåret 2005-2006, Erhvervsudvalget, Alm. del - bilag 256). Forslaget blev i forbindelse med udarbejdelsen af redegørelsen forelagt en høringskreds, som blandt andet bestod af de berørte brancheforeninger, forsyningsvirksomheder og kommuner. Høringskredsen udtrykte generel enighed i forslaget.