ØKONOMI- OG ERHVERVSMINISTEREN

 

 

14. november 2006

ØKONOMI- OG ERHVERVSMINISTERIET

Slotsholmsgade 10-12

1216 København K

 

Tlf.  33 92 33 50

Fax 33 12 37 78

[email protected]

www.oem.dk

 

 

 

 


 


Besvarelse af spørgsmål 9 (L 22) stillet af Erhvervsudvalget den 31. oktober 2006.

 

 

Spørgsmål 9

El-branchen er godt tilfreds med at få gennemført en trepartskontrol, men er betænkelig ved samtidig at få svækket kontrollen, når fem-årsgrænsen ikke mere er gældende. El-branchen finder således, at der vil være tale om forringelse af den autoriserede viden.

 

Kan ministeren i den forbindelse oplyse, hvilken viden ministeriet ligger inde med, som har overbevist ministeren om, at lovforslaget ikke medfører forringelser.

 

Svar:

Tidsbegrænsningen på 5 år for el-autorisationer blev indført i 2001.

 

Formålet med tidsbegrænsningen var at sikre, at det med disse intervaller kunne kontrolleres, at kravene til opnåelse af autorisationen fortsat var opfyldt. Det kunne herunder kontrolleres, at virksomhederne havde implementeret kvalitetsstyring og kunne dokumentere systemets anvendelse samt sikre en løbende opdatering af autorisationsregisteret med hensyn til virksomhedens data om navn og adresse mv.

 

I praksis er Sikkerhedsstyrelsen løbende i kontakt med virksomhederne og modtager ad den vej oplysninger om ændringer i virksomhedens data.

 

Derudover indgår det i lovforslaget, at der fremover skal stilles krav om, at virksomhedens kvalitetsstyringssystem løbende skal efterprøves af en uafhængig 3. part.

 

Hvor ofte denne kontrol skal finde sted, vil blive fastsat i de underliggende bekendtgørelser. Det ligger dog fast, at kontrollen vil finde sted oftere end hvert 5 år. Ved fastlæggelse af de nærmere regler vil det blive vurderet, hvad der er den mest hensigtsmæssige kontrolperiode - om det for eksempel skal være hvert år, hvert andet år eller hvert tredje år. Kontrolperioden vil blive fastsat, så den er ens på henholdsvis el-området og vvs- og kloakområdet. Til sammenligning kan nævnes, at der i dag på vvs- og kloakområdet er krav om kontrol mindst hvert 2. år, men om dette kontrolinterval skal ændres, vil der altså også blive set nærmere på.

 

På denne måde vil det løbende blive kontrolleret, at autorisationsbetingelserne fortsat er opfyldt, herunder kravene til efteruddannelse.

 

Det er på den baggrund min opfattelse, at lovforslaget ikke vil medføre forringelser. Tværtimod vil et krav om 3.parts-kontrol medføre en oftere foretagen og mere systematisk kontrol ude hos virksomheden.