Besvarelse af spørgsmål nr.<DOCUMENT_START> 2 af 31. oktober 2006 fra Folketingets Retsudvalg vedrørende forslag til lov om ændring af lov om fuldbyrdelse af straf mv. (Behandlingsgaranti for indsatte stofmisbrugere, undersøgelse af indsatte personer, kundgørelse af fængselsforskrifter mv.) (L 23).

 

Spørgsmål nr. 2:

 

          ”Kan ministeren garanterer, at tidsfristen for iværksættelsen af behandlingen på senest 14 dage efter den indsattes begæring kun overskrides i ganske særlige tilfælde, og at det er en reel behandling som iværksættes inden for fristen?”

 

Svar:

 

Som det fremgår af pkt. 2.3. i lovforslagets almindelige bemærkninger, bestemmer kriminalforsorgen, hvilket behandlingstilbud indsatte stofmisbrugere skal visiteres til.

 

Når en indsat har udtrykt ønske om behandling over for personalet, skal der snarest herefter foretages en vurdering af, om vedkommende er egnet og motiveret til stofmisbrugsbehandling. 

 

Ønsker den indsatte at indgå i en behandling mod stofmisbrug omfattet af lovforslagets behandlingsgaranti, foretages vurderingen af egnethed og motivation af kriminalforsorgen. Det forventes, at langt hovedparten af de indsatte, som ansøger om behandling, skønnes egnede og motiverede.

 

I forlængelse af vurderingen af den indsattes egnethed og motivation skal der inden for et tidsrum af 14 dage fra det tidspunkt, hvor den indsatte har fremsat ønske om stofmisbrugsbehandling, så vidt muligt træffes beslutning om et relevant behandlingstilbud. Dette behandlingstilbud skal ligeledes iværksættes inden for 14 dages fristen.

 

I særlige tilfælde, hvor der eksempelvis er brug for supplering af foreliggende oplysninger om tidligere behandlingsforløb, særlige personlige forhold eller lignende, kan det dog blive nødvendigt at overskride 14 dages fristen. Endvidere kan der ses bort fra fristen på 14 dage, hvis det er indsattes egne forhold, herunder udeblivelse fra aftalte samtaler, der giver anledning til, at behandlingen ikke iværksættes.

 

Har kriminalforsorgen henvendt sig til en behandlingsinstitution uden for kriminalforsorgen med anmodning om misbrugsbehandling for en indsat, og er denne behandlingsinstitution ikke i stand til at modtage den indsatte på et forbehandlingsbesøg og træffe beslutning om modtagelse inden for fristen, vil det påvirke kriminalforsorgens mulighed for at overholde behandlingsgarantiens 14 dages frist.

 

Overskridelse af 14-dages fristen forventes på den anførte baggrund overvejende at kunne forekomme i sager, hvor kriminalforsorgen afventer sagsbehandling og/eller beslutning om behandling uden for kriminalforsorgen.