Besvarelse af spørgsmål nr.<DOCUMENT_START> 4 af 27. oktober 2006 fra Folketingets Retsudvalg vedrørende forslag til lov om ændring af lov om Det Centrale DNA-profilregister. (Videregivelse af oplysninger til andre EU-lande mv.)(L 24).

 

Spørgsmål nr. 4:

 

          ”Hvilke lande i Schengen har regler, der adskiller sig fra de danske, således at en eventuel sletning af en profil i Danmark ikke er mulig i modtagerlandet?”

 

Svar:

 

Til brug for besvarelsen af spørgsmålet har Justitsministeriet indhentet en udtalelse fra Rigspolitiet, der har oplyst følgende:

 

”Rigspolitiet er ikke umiddelbart i besiddelse af oplysninger om de øvrige Schengen-landes lovgivning vedrørende sletning af dna-profiler, men har på baggrund af spørgsmålene fra Folketingets Retsudvalg søgt at indhente oplysninger herom via landenes forbindelsesofficerer ved Europol.

 

Rigspolitiet har alene modtaget svar fra et mindre antal lande og har i øvrigt ikke haft lejlighed til at gennemgå de pågældende landes lovgivning på området. På grundlag af de modtagne svar kan følgende oplyses:

 

Irland, Malta og Portugal har endnu ikke oprettet et dna-profilregister.

 

I Finland skal en dna-profil slettes senest 1 år efter sagens opgivelse eller frifindelse ved en domstol. Hvis ikke den er blevet slettet tidligere, slettes profilen 10 år efter den registreredes død.

 

I Litauen er der ikke vedtaget egentlig lovgivning på området, men alene fastsat visse interne retningslinjer for politiet. Ifølge disse retningslinjer skal en dna-profil slettes senest, når den registrerede fylder 100 år.

 

I Norge skal en dna-profil slettes efter frifindelse ved dom eller senest 2 år efter den registreredes død.

 

I Tjekkiet skal en dna-profil som udgangspunkt slettes 5-10 år efter sagens opgivelse eller frifindelse ved en domstol. Hvis den ikke er blevet slettet tidligere, slettes profilen ved den registreredes død.

 

I Ungarn skal en dna-profil slettes, hvis sagen mod den registrerede opgives eller 20 år efter, at pågældende har udstået sin straf.”

 

Der henvises i øvrigt til besvarelsen af spørgsmål nr. 1 og 5.