Til

                      Folketinget - Skatteudvalget

 

 

L    33- Forslag til Lov om ændring af afskrivningsloven, aktieavancebeskatningsloven og forskellige andre skattelove (Leveringsrettigheder for sukkerroer og genetablering af overgangsregel).

 

Hermed sendes i 5 eksemplarer svar på spørgsmål nr. 17-20 af 8. november 2006.

 

 

Kristian Jensen

                                                                 /  Lise Bo Nielsen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Spørgsmål 17: Vil ministeren oplyse, hvor mange skatteydere, der ejede leveringsrettigheder til sukkerroer, der den 4/10-2006 havde en værdi over 0,5 mio. kr. opgjort ud fra lovforslagets forslag til værdiansættelse i AL § 40 C, stk. 3, 2. pkt.?

 

Svar: Skatteministeriet er ikke i besiddelse af oplysninger, som gør det muligt at skønne nærmere over antallet af den slags leveringsrettigheder for sukkerroer, som er nævnt i spørgsmålet. 

 

Spørgsmål 18: I Dansk Landbrugs Rådgivnings Landscentrets høringssvar angives side 4, at Landsskatteretten i en kendelse 2-7-1942-0237 af 10. november 2005 har anført, at efter fast vurderingspraksis anses leveringsrettigheder til roekvoter for en del af grundværdien. Vil ministeren tilsende udvalget en anonymiseret kopi af Landsskatterettens afgørelse samt ministerens bemærkninger til denne afgørelse, herunder om denne afgørelse er tiltrådt af SKAT, og i benægtende fald om afgørelsen er indbragt for domstolene?

 

Svar: Jeg vedlægger en anonymiseret kopi af Landsskatterettens kendelse 2-7-1942-0237.

 

Kendelsen vedrører fordelingen af en overdragelsessum i forbindelse med en familiehandel i marts 2002 og bygger bl.a. på en udtalelse fra det daværende ToldSkat Sydsjælland, der havde besigtiget ejendommen. Sagen havde ikke været forelagt den daværende Told- og Skattestyrelse inden afgørelsen fra Landsskatteretten.

 

Når det skal bedømmes, om en aftalt fordeling er rimelig, må en betydelig usikkerhed accepteres ved fastsættelsen af værdien af de enkelte aktiver, der indgår i overdragelsen. I en konkret handel kan der ofte være lagt vægt på andre ting end dem, der generelt tages i betragtning ved fastsættelsen af ejendomsværdien.

 

Da der i sagen var tale om en konkret, individuel afgørelse, der vedrørte et skøn, og da sagen i øvrigt ikke blev betragtet som principiel, blev den ikke indbragt for domstolene.

 

Med hensyn til det i kendelsen anførte om…” at en roekvote efter fast vurderingspraksis anses for en del af grundværdien” bemærkes, at muligheden for dyrkning og levering af sukkerroer på daværende tidspunkt indgik i værdien af den faste ejendom, herunder også grundværdien, jf. i øvrigt besvarelsen af spørgsmålene 7 – 9 til L 33. Fremover medtages værdien af disse rettigheder ikke i grundværdi og ejendomsværdi.

 

Spørgsmål 19: Vil ministeren oplyse, om leveringsrettigheder til sukkerroer kan overdrages med skattemæssig succession til børn og til nære medarbejdere?

 

Svar: Ja. Fortjenester ved salg af betalingsrettigheder og kvoter, herunder leveringsrettigheder for sukkerroer, er omfattet af de almindelige regler om succession ved familiehandler og handler til nære medarbejdere.

 

Spørgsmål 20: Kan ministeren bekræfte, at da leveringsrettighederne til sukkerroer ikke indgår i værdien af fast ejendom, skal der beregnes særskilt vederlag for disse rettigheder, hvis der sker overdragelse af landbrugsejendomme/godser med tilhørende leveringsrettigheder, og denne overdragelse værdiansættes efter reglerne i Skatteministeriets cirkulære nr. 185 af 17. november 1982?

 

Svar: Det kan bekræftes, at der skal fastsættes et særskilt vederlag for leveringsrettigheder for sukkerroer i de tilfælde, hvor overdragelse af en landbrugsejendom omfatter sådanne rettigheder, i øvrigt på samme måde som er tilfældet med f.eks. betalingsrettigheder og mælkekvoter. Værdien af rettighederne indgår i handelsprisen for den samlede ejendom, der skal fordeles, jf. afskrivningslovens § 45 stk. 2.

 

Det bemærkes, at Skatteministeriets cirkulære nr.185 af 17. november 1982 alene vedrører værdiansættelse af aktiver og passiver i dødsboer m.m. og ved gaveafgiftsberegning.