Tillægsbetænkning afgivet af Trafikudvalget den 0. december 2006

1. udkast

Tillægsbetænkning

over

 Forslag til lov om ændring af lov om taxikørsel m.v.

(Etablering af kommunale fællesskaber)

[af transport‑ og energiministeren (Flemming Hansen)]

 

1. Ændringsforslag

Der er stillet 3 ændringsforslag til lovforslaget. Transport- og energiministeren har stillet ændringsforslag nr. 3, og Socialistisk Folkepartis medlem af udvalget har stillet ændringsforslag nr. 1 og 2.

2. Udvalgsarbejdet

Lovforslaget blev fremsat den 5. oktober 2006 og var til 1. behandling den 24. oktober 2006. Lovforslaget blev efter 1. behandling henvist til behandling i Trafikudvalget. Udvalget afgav betænkning den 30. november 2006. Lovforslaget var til 2. behandling den 8. december 2006, hvorefter udvalget har optaget lovforslaget til fornyet udvalgsbehandling.

Møder

Udvalget har, under den fornyede udvalgsbehandling, behandlet lovforslaget i 1 møde.

Skriftlige henvendelser

Udvalget har under den fornyede behandling af lovforslaget modtaget 1 skriftlig henvendelse fra Dansk Taxi RÃ¥d.

[Transport- og energiministeren har over for udvalget kommenteret den skriftlige henvendelse til udvalget.]

Spørgsmål

Udvalget har under den fornyede behandling af lovforslaget stillet 2 spørgsmål til transport- og energiministeren og 1 spørgsmål til beskæftigelsesministeren til skriftlig besvarelse, [som de har besvaret.]

3. Indstillinger og politiske bemærkninger

Siumut, Tjóðveldisflokkurin, Fólkaflokkurin og Inuit Ataqatigiit var på tidspunktet for tillægsbetænkningens afgivelse ikke repræsenteret med medlemmer i udvalget og havde dermed ikke adgang til at komme med indstillinger eller politiske udtalelser i tillægsbetænkningen.

En oversigt over Folketingets sammensætning er optrykt i tillægsbetænkningen.Der gøres opmærksom på, at et flertal eller et mindretal i udvalget ikke altid vil afspejle et flertal/mindretal ved afstemning i Folketingssalen.

4. Ændringsforslag med bemærkninger

Ændringsforslag

Af   et mindretal (SF), tiltrådt af <>:

Til titlen

   1) I undertitlen tilføjes efter »Kommunale fællesskaber«: »og ændring af overenskomstkrav«

[konsekvensrettelse]

Til § 1

   2) Efter nr. 3 indsættes som nyt nummer:

»01. I § 5, stk. 5, ændres: »pågældende kollektive overenskomster« til: »gældende landsdækkende brancheoverenskomster på området«.«

[Ændring af overenskomstkrav]

Af transport- og energiministeren, tiltrådt af <>:

Til § 2

   2) I stk. 2 ændres »§ 1, nr. 1 og 5« til: »§ 1, nr. 1, 2 og 6«.

[Redaktionel ændring]

Bemærkninger

Til nr. 1 og 2

Ændringsforslagene præciserer, at en betingelse for en tilladelse i medfør af taxiloven er, at den, der har tilladelsen, følger en landsdækkende brancheoverenskomst.

Hidtil har loven stillet krav om, at tilladelsesindehaveren skal følge en kollektiv overenskomst, men som det er fremgået af en henvendelse fra Chaufførernes Fagforening under 3F til Trafikudvalget og af høringssvaret fra Arbejdsgiverforeningen for Taxivognmænd i Danmark (ATD) til lovforslaget, er begrebet kollektiv overenskomst genstand for fortolkning, og der er derfor behov for en præcisering af overenskomstbegrebet i loven.

Transport- og Energiministeren har ikke ment, at der var behov for at ændre på bestemmelsen i § 5, stk. 5, om de overenskomstmæssige betingelser, hvilket forslagsstilleren bag ændringsforslaget imidlertid er uenig i. Der er behov for at sikre ensartede konkurrencevilkår med hensyn til f.eks. lønområdet, arbejdsmiljø og trafiksikkerhed, således at chaufførlønninger, trafiksikkerhed m.v. ikke er konkurrenceparametre for arbejdsgiverne i taxibranchen. Det foreslås således, at det præciseres i loven, at man skal følge en landsdækkende brancheoverenskomst. I konsekvens heraf foreslås undertitlen til lovforslaget tilsvarende ændret.

Til nr. 2

Der er tale om en redaktionel ændring. Ændringsforslaget indebærer, at loven kan sættes i kraft på en sådan måde, at Storkøbenhavns Taxinævn ikke nedlægges, før kommunerne i hovedstadsområdet har etableret et kommunalt fællesskab, som har overtaget Storkøbenhavns Taxinævns opgaver, eller transport- og energiministeren – hvis et sådant fællesskab ikke oprettes ved kommunernes foranstaltning – træffer bestemmelse herom.

  Kim Andersen (V) Â  Kristian Pihl Lorentzen (V) Â  Jacob Jensen (V) Â  Flemming Damgaard Larsen (V) fmd.  Karsten Nonbo (V) Â  Walter Christophersen (DF) Â  Jørn Dohrmann (DF) Â  Henriette Kjær (KF) nfmd.  Allan Niebuhr (KF) Â  Poul Andersen (S) Â  Magnus Heunicke (S) Â  Klaus Hækkerup (S) Â  Jens Christian Lund (S) Â  Jytte Wittrock (S) Â  Martin Lidegaard (RV) Â  Pia Olsen (SF) Â  Rune Lund (EL) 

Siumut, Tjóðveldisflokkurin, Fólkaflokkurin og Inuit Ataqatigiit havde ikke medlemmer i udvalget.

Folketingets sammensætning

 

Venstre, Danmarks Liberale Parti (V)

52

 

Enhedslisten (EL)

6

Socialdemokratiet (S)

47

 

Siumut (SIU)

1

Dansk Folkeparti (DF)

24

 

Tjóðveldisflokkurin (TF)

1

Det Konservative Folkeparti (KF)

18

 

Fólkaflokkurin (FF)

1

Det Radikale Venstre (RV)

17

 

Inuit Ataqatigiit (IA)

1

Socialistisk Folkeparti (SF)

11

 

 

 

 

+++Bilag+++Bilag 1

Oversigt over bilag vedrørende L 34 omdelt efter afgivelse af betænkning

Bilagsnr.

Titel

10

Betænkning afgivet 30. november 2006

11

Henvendelse af 7/12-06 fra Dansk Taxi RÃ¥d

 

Oversigt over spørgsmål og svar vedrørende L 34

Spm.nr.

Titel

9

Spm. om taxilovens § 5, stk. 5 i forhold til Kammeradvokatens responsum af 12. oktober 2005 om begrebet kollektive overenskomster i godskørselsloven og busloven, til transport- og energiministeren, og ministerens svar herpå

10

Spm. om beskæftigelsesministerens vurdering af transport- og energiministerens besvarelse af L 34 - spm. 7, til beskæftigelsesministeren, og ministerens svar herpå

11

Spm. om kommentar til henv. af 7/12-06 fra Dansk Taxi Råd, til transport- og energiministeren, og ministerens svar herpå