Folketingets Trafikudvalg

Christiansborg

1240  København K

Dato    11  . december 2006

J nr.             004-U18-31

  

 

Trafikudvalget har i brev af 27. oktober 2006 stillet mig spørgsmål 3 ad L 35, som jeg hermed skal besvare endeligt.

 

Spørgsmål nr. 3:

 

Ministeren bedes indhente en udtalelse fra Færdselssikkerhedskommissionen, hvor deres vurdering af lovforslagets færdselssikkerhedsmæssige konsekvenser ved indførelsen af modulvogntog fremgår og hvor der særlig ønskes Færdselssikkerhedskommissionens anbefalinger m.h.t.:

- Hvilke andre veje end motorvejene vil det være trafiksikkerhedsmæssigt forsvarligt at lade modulvogntogene køre på?

- Vil det være sikkerhedsmæssigt forsvarligt, hvis modulvogntogene kører på vejforbindelserne til og fra de havne, der betjenes af Mols Linien? Hvis ikke, hvilke tilpasninger skal der så til, før disse vejforbindelser kan benyttes af modulvogntog?

-I hvilke af havnene i Hanstholm, Hundested samt de 13 havne, der nævnes i notat fra Danske Havne, jf. L 35 - bilag 9 (Esbjerg, Hirtshals, Aalborg, Frederikshavn, Århus, Grenå, Fredericia, Kolding, Åbenrå, Odense, Kalundborg, Helsingør og Køge) er vejforbindelserne til havnene af en sådan karakter, at det vil være forsvarligt at lade modulvogntogene betjene havnene; hvad skal der til for at bringe vejforbindelserne til de af de nævnte havne, der ikke er sikkerhedsmæssigt forsvarlige til kørsel med modulvogntog, op på et niveau, hvor det bliver forsvarligt at betjene havnene med modulvogntog?

- Er der behov for særlige hastighedsgrænser for modulvogntogene på motorvejene og på andre veje, hvis de skal kunne køre på andre veje end motorvejene?

- Hvor kan det anbefales, modulvogntog må overhale og i hvilke situationer?

- Hvordan kan højresvingsulykker med modulvogntog forebygges, hvis de skal kunne køre på andre veje end motorvejene?

- Bør modulvogntogene af hensyn til færdselssikkerheden udstyres med særligt teknisk udstyr - f.eks. kameraer bag på og i højre side af køretøjet - i forhold til de tekniske krav, der i forvejen stilles til almindelige lastbiler?

Svar:

 

Jeg fremsendte i brev af 20. november 2006 en foreløbig besvarelse, hvor det blev oplyst, at spørgsmålet var videresendt til sekretariatet for Færdselssikkerhedskommissionen med henblik på, at kommissionen kunne drøfte spørgsmålet på det førstkommende møde den 4. december 2006.

 

./.

 
Til orientering for udvalget kan jeg oplyse, at spørgsmålet nu har været behandlet på Færdselssikkerhedskommissionens 57. møde, som blev afholdt den 4. december 2006. Kommissionens udtalelse vedlægges til orientering.

 

Jeg har noteret mig, at Kommissionen har fundet det rigtigst ikke at udtale sig.

 

Med venlig hilsen

 

 

Flemming Hansen