Folketingets Trafikudvalg

Christiansborg

1240  København K

Dato             4. januar 2007

J. nr.           109-14

  

 

Trafikudvalget har i brev af 20. november 2006 stillet mig følgende spørgsmål 30 (TRU alm. del) til L 35, som jeg hermed skal besvare.

 

Spørgsmål nr. 30:

 

"Ministeren bedes kommentere henvendelsen af 17. november 2006 fra Hundested Havn, jf. L 35 – bilag 20".

Svar:

Jeg har noteret mig de lokale ønsker, om at få Hundested Havn omfattet af forsøget med modulvogntog.

Med trafikaftalen for 2007 er der muliggjort et landsdækkende forsøg med modulvogntog, som tilgodeser både trafiksikkerhed og trafikafviklingen til og fra transportcentre og en havne beliggende i umiddelbar nærhed af motorvejsnettet. Desuden indgår strækningen mellem Kalundborg som ”et forsøg i forsøget” med henblik på at indhøste erfaringer med og perspektiver i modulvogntogskørsel uden for motorvejsnettet til og fra større regionale havne.

Jeg kan oplyse, at der generelt fra transportbranchen, transportcentre og Sammenslutningen af Danske Havne har været udtrykt stor tilfredshed med at forsøget sættes i gang. I lyset af de positive forventninger til modulvogntogs potentiale, er det naturligt og forståeligt, at så mange havne som muligt, herunder Hundested Havn, ønsker at være med i en forsøgsordning.

Det er imidlertid vigtigt, at trafiksikkerheden på de enkelte strækninger er i orden, og at trafikken kan afvikles forsvarligt på veje, som er dimensioneret til modulvogntogene. Vurderingen af de nødvendige ændringer af infrastrukturen er betinget af såvel pladsbehov som modulvogntogenes interaktion med den øvrige trafik og de deraf afledte trafiksikkerhedsmæssige konsekvenser. Med aftalen er der muliggjort et forsøg, som tilgodeser disse hensyn til trafiksikkerhed og trafikafvikling til og fra havne beliggende i umiddelbar nærhed af motorvejsnettet.

For så vidt angår antallet af omfattede havne er forsøget afgrænset i forhold til den aftalte økonomiske ramme, som er til rådighed. Forsøgets omstændigheder – herunder afklaring af de forhold, der netop ønskes belyst gennem forsøget – tilsiger en sådan afgrænsning af forsøget. Der er således tale om et forsøg, som nødvendiggør en afgrænsning af hensynet til kontrollerbarhed og evalueringen af de nye modulvogntog.

Det er den netop indgåede aftale, der i første omgang sætter rammerne for forsøget. Aftalen er grundlaget for tilrettelæggelsen af forsøget, og der fokuseres nu på den række af tiltag, som skal gennemføres for at implementere aftalen. I forbindelse hermed forudsættes gennemført prøvekørsler med modulvogntog på en række strækninger. Formålet er konkret at kunne kontrollere de beregnede pladskrav for modulvogntog i typiske trafiksituationer og i et bredt udsnit af lokaliteter.

For så vidt angår henvendelsen fra bl.a. Hundested Havn kan jeg oplyse, at jeg har anmodet Vejdirektoratet redegøre for forudsætninger, undersøgelsesbehov m.v. vedr. de infrastrukturmæssige forhold for så vidt angår havnen.

Med venlig hilsen

 

 

Flemming Hansen