Folketingets Miljø- og Planlægningsudvalg

 

Christiansborg

J.nr.  502-00002

1240 København K

Den 31. oktober 2006

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

./.

 
Til udvalgets orientering fremsendes hermed i 5 eksemplarer udkast til

-   bekendtgørelse om etablering af miljøzoner og

-   bekendtgørelse om tekniske krav til partikelfiltre, dispensation, miljøzonemærker m.v.

 

De to udkast til bekendtgørelser vedrører udmøntningen af de foreslåede

bemyndigelser i L 39 – forslag til lov om ændring af miljøbeskyttelsesloven (Partikelfiltre på køretøjer i kommunalt fastlagte miljøzoner).

 

Når de to udkast sendes i høring allerede nu inden vedtagelsen af L 39, er det for have hele regelsættet vedrørende miljøzoner på plads så betids, at miljøzonerne kan blive en fuld og endelig realitet fra 1. juli 2008. Det er således hensigten, at bekendtgørelsen om etablering af miljøzoner sættes i kraft umiddelbart efter lovforslagets forventede ikrafttræden 1. januar 2007, så kommunerne kan påbegynde den geografiske zoneafgrænsning allerførst i 2007.

 

Hvis der gennemføres ændringer i L 39, som har konsekvens for disse to udkast til bekendtgørelser, så vil bekendtgørelserne naturligvis blive justeret.

 

Høringsperioden er 31. oktober 2006 til 24. november 2006.

 

Udkast til bekendtgørelse om etablering af miljøzoner

Udkastet indeholder forslag til  

- rammerne for kommunernes geografiske afgrænsning af zonerne, og

- proceduremæssige forskrifter for offentlighedens inddragelse i zoneafgrænsningen.

 

For så vidt angår rammerne for kommunernes geografiske afgrænsning af zonerne foreslås det, at kommunerne kan undtage visse nærmere fastlagte veje. Dette kan blandt andet ske, når der ikke er en fornuftig alternativ rute udenom zonen, og når vejen samtidig benyttes til gennemkørende regional eller international transport. 

 

For så vidt angår offentlighedens inddragelse i miljøzoneplanlægningen, forslås der en bred offentlig annoncering med en høringsperiode på mindst fire uger.  

 

Udkast til bekendtgørelse om tekniske krav til partikelfiltre, dispensation, miljøzonemærker m.v.

Udkastet indeholder navnlig forslag om følgende:

- tekniske krav til et effektivt partikelfilter,

- dokumentationskrav for udenlandske køretøjer,

- dokumentationskrav for danske og udenlandske veteranbiler,

- udstedelse af dispensationer,

- synsvirksomhedernes udstedelse og inddragelse af miljøzonemærker 

- synsvirksomheders pligt til registrering og indberetning.

 

De foreslåede krav til partikelfilterets rensningseffektivitet er de samme for indenlandske som udenlandske køretøjer.

 

De indenlandske køretøjer skal ifølge forslaget have et typegodkendt filter efter færdselsstyrelsens principgodkendelsesordning og skal have filteret checket i forbindelse med det årlige syn (hvilket kan variere med nogle måneder fra år til år). Filterets effektivitet dokumenteres via miljøzonemærket. Udenlandske køretøjers dokumentation skal godtgøre samme rensningseffektivitet, som efter det danske system. Dokumentationen kan udstedes af værksteder i andre EU-lande og må være op til 11/2 år gammel. Dokumentationen skal kunne fremvises på stedet. 

 

Dispensationskompetencen overføres fra miljøministeren til Miljøstyrelsen. Der foreslås nærmere regler om Miljøstyrelsens muligheder for fastsættelse af vilkår for en dispensation.

 

Kompetencen til at kontrollere filtre, udstede og inddrage miljøzonemærker foreslås henlagt til de af Færdselsstyrelsen godkendte synsvirksomheder.

 

Udkastet til bekendtgørelsen er parallelt med høringen sendt til EU-Kommissionen i EU-notifikation under henvisning til direktiv 98/34/EF om en informationsprocedure med hensyn til tekniske standarder og forskrifter samt forskrifter for informationssamfundets tjenester.

 

Bekendtgørelsen forventes sat i kraft primo april 2007, så synsvirksomhederne i maj/juni 2007 kan påbegynde kontrol af filtre og udstedelse af miljøzonemærker efter bekendtgørelsens regler.

 

De to bekendtgørelsesudkast vil parallelt med høringen blive fremsendt til Centeret for Erhvervsregulering med henblik på en vurdering af de administrative byrder.

 

 

 

 

 

 

 

Connie Hedegaard

/

           Ulla Villemoes