Fra: Michael Andersen [mailto:[email protected]]

Sendt: 2. november 2006 20:21

Sendt til: Folketingets Oplysning

Samtale: Forslag om ændring af L 40 (MPU)

Emne: Forslag om ændring af L 40 (MPU)

 

 

Til medlemmerne af Miljø- og Planlægningsudvalget!

 

Jeg har ikke været opmærksom på lovforslaget, mens det har været i høring. Derfor skriver jeg nu direkte til jer.

 

Ministeren foreslår ved § 22 at indsætte en ny § i Lov om Domaineeiendommes Afhændelse.

 

Man har i 1852-loven i Retsinformation skrevet: "Note: §§ 1 til 4 har ikke længere betydning.". Selvom ministeren måske måtte mene, at det er overflødigt, så foreslår jeg alligevel, at man for at udelukke enhver tvivl ophæver de 4 paragraffer formelt.

 

I loven fra 1852 står der i § 5: "§ 5. Hvor Statskassen må anses som Godsets Eier at have en Herlighedsret over Gadejorderne i Godsets Byer, skal Domainebestyrelsen være bemyndiget til, med Bylaugets Samtykke, at afhænde undværlige Dele af Gadejorden som fri Eiendom til Huspladse eller anden for Byen gavnlig særegen Afbenyttelse, enten mod contant Kjøbesum, eller uden Kjøbesum, men mod en passende Grundafgift af Jordstykket, som Vederlag for Statens Herlighedsret."

 

Da det ikke fremgår særlig tydeligt af loven, at det er miljøministeren, der har denne "Herlighedsret", kunne man overveje at ændre "Domainebestyrelsen" til "miljøministeren". Man kunne selvfølgelig også overveje at lave en ny affattelse af § 5 på nudansk.

 

Jeg ved, at man i slutningen af 1990'erne overvejede at iværksætte et arbejde for at kortlægge omfanget af "Domaineeiendomme", da man på daværende tidspunkt ikke vidste hvilke arealer, der var tale om. Hvis man nu har fået klarhed over arealerne og får statens ejendomsret tinglyst på ejendommene, bliver 1852-loven måske overflødig og kan ophæves.

 

Mvh.

 

Michael Andersen

Ternevej 25

4130 Viby