Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2006-07
L 45 Bilag 13
Offentligt
332379_0001.png
332379_0002.png
332379_0003.png
TilUdvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri
11. december 2006OGP/hk/78249[email protected]Tlf.: 3373 2669
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser af lovforslag 45BaggrundÆndringsforslag til lov om indendørs hold af smågrise, avls- og slagtesvin samt lov om indendørs hold afdrægtige søer og gylte (5. udkast):Smågrise, avls- og slagtesvin skal for at opfylde behovet for rodemateriale have permanent adgang til:mindst 250 g halm, spåner eller grøntfoder pr. svin under 40 kgmindst 500 g halm, spåner eller grøntfoder pr. svin over 40 kgDrægtige søer og gylte skal for at opfylde behovet for rodemateriale have permanent adgang til:mindst 500 g (750 g, 4. udkast) halm, spåner eller grøntfoder pr. svin.
SammendragMængden af halm eller andet rodemateriale skal tilpasses bygningens isoleringsgrad, stitypen og-udformningen. Nogle stier er designet til store halmmængder og andre til mindre. De foreslåede halm-mængder er større end de mængder, der nogensinde er brugt i danske isolerede svinestalde, og det vil væreumuligt at få disse halmmængder ud af staldene igen.Efter at vi har analyseret konsekvenserne ved de forslåede halmmængder, kan det konkluderes, at det ikkeer muligt at opfylde kravet såvel teknisk som økonomisk. Det vil derfor få meget alvorlige konsekvenser forstørrelsen af den fremtidige svineproduktion i Danmark, især slagtesvineproduktionen.De økonomiske konsekvenser er, at de årlige driftsomkostninger forøges med 1,2 mia. kr. Endvidere skal derforetages ombygninger af stier og gødningssystemer for 8,5-17,0 mia. kr. inden den 1. januar 2009.Som et af de få EU-lande har Danmark allerede fuldt ud implementeret EU-direktivet om beskæftigelses- ogrodematerialer i svineproduktionen - senest underbygget af Justitsministeriets vejledning om beskæftigelses-og rodematerialer. Dansk Svineproduktion anser denne lovgivning for at være fuld tilstrækkelig for at imøde-komme dyrenes velfærd jfr. de EU-eksperter, der har stået bag lovgivningen.
Dansk Svineproduktion,Axeltorv 3, DK-1609 København V. Telefon: 3373 2700, Telefax: 3311 2545,E-mail: [email protected], Internet: www.dansksvineproduktion.dkDansk Landbrug – Danske Slagterier – Danske Svineproducenter
Denne erhvervsøkonomiske vurdering, som vi fra Dansk Svineproduktion har foretaget af lovforslag 45, kun-ne eventuelt belyses nærmere, herunder de dyrevelfærdsmæssige aspekter, i en arbejdsgruppe under Ju-stitsministeriet.
Driftsomkostninger forbundet med halmtildelingLovforslaget om 250 g halm til grise under 40 kg, 500 g halm til avls- og slagtesvin over 40 kg samt 500 g tilsøer dagligt medfører et halmforbrug på 1,5 mio. ton halm årligt. Dette svarer til en omkostning på 750 mio.kr. årligt. Arbejdsforbruget til at håndtere halmen i staldene skønnes at tage mindst to timer pr. ton halm,hvilket svarer til 450 mio. kr. årligt. De samlede omkostninger for at få halmen ind i staldene er samlet 1,2mia. kr. årligt.
Ombygning af staldeDer er endvidere meget store omkostninger forbundet med at ombygge de bestående stalde, så de foreslå-ede halmmængder kan håndteres i gødningssystemerne. Halmen kan kun transporteres ud af staldene viaet skraberanlæg under spaltegulvet. Det kræver, at stierne orienteres i en langsgående retning - modsat idag, hvor mange stalde er indrettet med gange på tværs af bygningens længderetning. Den nuværende ind-retning er afgørende for at bibeholde sektioneringsprincippet, som er helt afgørende for at mindske risikoenfor smittespredning mellem de enkelte sektioner. Dette er et dansk særkende og baggrunden for et lavt me-dicinforbrug. Konsekvensen af lovforslaget er, at hele staldens gulvkonstruktion skal ændres, og at alt inven-tar skal afmonteres og derefter genmonteres. I mange tilfælde skal vægge mv. rives ned, og ventilationenskal ændres.Der er i alt 10,7 mio. stipladser, og det vil være nødvendigt at ombygge 90 pct. af samtlige smågrise- ogslagtesvinepladser samt stier til diegivende søer. Da en del løsdriftsstalde kan håndtere halm, skønnes detnødvendigt at ombygge 50 pct. af drægtighedspladserne.Som det fremgår af nedenstående tabel skønnes de samlede omkostninger til at ændre staldene at liggemellem 8,5-17,0 mia. kr. for at opfylde lovkravet den 1. januar 2009. Hertil skal lægges øgede omkostningerved håndtering af gyllen. Det bliver sandsynligvis nødvendigt at skille ajle og gødning i to fraktioner, hvilketbåde får omkostningsmæssige konsekvenser samtidig med, at det forringer miljøet.Variationen fra 8,5-17,0 mia. kr. skyldes manglende kendskab til de konkrete omkostninger for så store om-bygninger i eksisterende bygninger med dyr. Det vurderes, at omkostningerne er mellem 25 og 50 pct. afprisen på en ny stiplads.

Stipladspris – ombygning

Dyregruppe

Antalstipladsermio. stk.

Smågrise

Slagtesvin

Drægtighedspladser

Farestier

Samlede omk.

4,05,50,90,3Pct. derskal æn-dres909050901/4 afnyprisKr.450875200062501/2 afnyprisKr.9001.7504.00012.500

Samlede omk.

1/4 af ny-prisMia. kr1,64,30,91,78,51/2 af ny-prisMia. kr.3,28,61,83,417,0
Dw 78249.1
2
Efter vi har analyseret konsekvenserne ved de forslåede halmmængder, kan det konkluderes, at det ikke ermuligt at opfylde kravet såvel teknisk som økonomisk. Det vil derfor få meget alvorlige konsekvenser for stør-relsen af den fremtidige svineproduktion i Danmark, især slagtesvineproduktionen.
MiljøkonsekvenserEn markant forøgelse af halmforbruget i svinestaldene medfører, at den mængde halm, der i dag bruges tilafbrænding i halmfyr og halmfjernvarmeværker, i stedet skal anvendes i staldene.Miljømæssigt medfører det, at halm, der tidligere blev anvendt til afbrænding, bliver erstattet af fossilebrændstoffer som gas og olie. Endvidere forringes gyllens værdi, idet en større andel af N bliver organiskbundet, og det bliver meget vanskeligt at udbringe gyllen med slæbeslanger og umuligt at nedfælde gyllen.Derved øges ammoniakfordampningen under udbringelse. Endvidere kan miljøteknik som forsuring af gyllenikke længere anvendes.
GenereltSom et af de få EU-lande har Danmark allerede fuldt ud implementeret EU-direktivet om beskæftigelses- ogrodematerialer i svineproduktionen - senest underbygget af Justitsministeriets vejledning om beskæftigelses-og rodematerialer. Dansk Svineproduktion anser denne lovgivning for at være fuld tilstrækkelig for at imøde-komme dyrenes velfærd jfr. de EU-eksperter, der har stået bag lovgivningen.De foreslåede halmmængder er større end de mængder, der nogensinde har været brugt i danske isoleredesvinestalde.Dansk Svineproduktion tilbyder Folketingets Fødevareudvalg at arrangere en ekskursion, så man kan besig-tige en svinebesætning og vurdere de problemstillinger, som vi har beskrevet.Denne erhvervsøkonomiske vurdering, som vi fra Dansk Svineproduktion har foretaget af lovforslag 45, kun-ne eventuelt belyses nærmere, herunder de dyrevelfærdsmæssige aspekter, i en arbejdsgruppe under Ju-stitsministeriet.
Med venlig hilsen
Lindhart B. Nielsen/Orla Grøn Pedersen
Dw 78249.1
3