Besvarelse af spørgsmål nr. <DOCUMENT_START>17 af 17. november 2006 fra Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri vedrørende forslag til ændring af lov om udendørs hold af svin, lov om indendørs hold af smågrise, avls- og slagtesvin samt lov om indendørs hold af drægtige søer og gylter (Gennemførelse af Europarådets reviderede rekommandation om svin m.v.) (L 45)

 

Spørgsmål:

 

                   ”Vil ministeren oplyse om det gældende forbud mod fuldspaltegulve har været håndhævet, og i givet fald i hvilket omfang, det har været nødvendigt at indskærpe reglerne?”  

 

Svar:

 

Justitsministeriet har til brug for besvarelsen anmodet Fødevarestyrelsen om en udtalelse. Fødevarestyrelsen har udtalt følgende:

 

”I henhold til lov om indendørs hold af smågrise, avls- og slagtesvin er der stillet krav om, at en del af stiarealet skal være fast eller drænet gulv. Bestemmelsen har en overgangsperiode til 2015 for bygninger, der var taget i brug før lovens ikrafttræden. Tilsvarende er der krav i lov om hold af drægtige søer og gylte om, at den del af gulvet skal være fast eller drænet, med en overgangsperiode til 2013 for bygninger, der var taget i brug før lovens ikrafttræden. Der er ikke fastsat et specifikt forbud mod fuldspaltegulv i udleveringsrum. Krav til opstaldning af svin i udleveringsrum adskiller sig ikke fra de krav, der i øvrigt gælder i forbindelse med opstaldning af svin.

 

I rapporten fra Fødevarestyrelsen om kontrol af dyrevelfærd 2005 er det oplyst, at der er givet 2 indskærpende forhold, der omhandler krav til fast/drænet gulv til søer/gylte. Dette er dog ikke ensbetydende med, at der har været tale om fuldspaltegulve, idet indskærpelsen meget vel kan have drejet sig om udformningen eller størrelsen af de faste eller drænede gulv, men dette kan ikke afgøres på det foreliggende grundlag. Der er ved indberetningen heller ikke skelnet imellem, om indskærpelsen omhandler forhold i udleveringsrummet eller en anden del af besætningen.”