Besvarelse af spørgsmål nr. 20<DOCUMENT_START> af 29. november 2006 fra Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri vedrørende forslag til ændring af lov om udendørs hold af svin, lov om indendørs hold af smågrise, avls- og slagtesvin samt lov om indendørs hold af drægtige søer og gylter (Gennemførelse af Europarådets reviderede rekommandation om svin m.v.) (L 45)

 

Spørgsmål:

 

                   ”Af svar på spørgsmål 1 fremgår det, at ”Det er dog ikke nødvendigvis ensbetydende med, at de (grisene) har et behov for at drikke om natten, under forudsætning af, at der er fri adgang til vand om dagen” og senere i svaret, at ”idet det ikke vides, hvor vigtigt det er for svin at kunne drikke om natten, sikres dyrenes velfærd bedst ved, at de har adgang til vand hele tiden”. Finder ministeren ikke, at dette er et spinkelt grundlag, at påføre svineavlere en ekstra økonomisk belastning samt et stort energiforbrug?”

 

Svar:

 

Som det fremgår af Justitsministeriets svar af 24. november 2006 på spørgsmål nr. 12, er lovforslaget fremsat med henblik på at bringe dansk ret i overensstemmelse med den reviderede rekommandation om svin for så vidt angår kravet om svins permanente adgang til vand.

 

Dertil kommer, at kravet om permanent adgang til vand for udendørs svinehold tillige følger af Rådets direktiv 91/630/EØF af 19. november 1991 om fastsættelse af mindstekrav med hensyn til beskyttelse af svin med senere ændringer. Det fremgår således af direktivets bilag, kapitel I, pkt. 7, jf., artikel 4, stk. 1, at ”svin på over to uger skal have permanent adgang til vand i tilstrækkelig mængde”.

 

Danmark er således både i kraft af den reviderede rekommandation om svin og som følge af EU-direktivet forpligtet til at gennemføre kravet om permanent adgang til vand i dansk ret.

 

I den udtalelse fra Danmarks JordbrugsForskning, som er gengivet i Justitsministeriets svar af 24. november 2006 på spørgsmål nr. 1 vedrørende lovforslaget, anføres bl.a., at svin også drikker om natten, ligesom det er observeret, at svin, der forstyrres om natten, ofte går hen og drikker. Det anføres samtidig i udtalelsen, at der ikke foreligger videnskabelige undersøgelser, som nærmere belyser vigtigheden af, at svin kan drikke om natten, og at dyrenes velfærd derfor bedst sikres ved, at de har adgang til vand hele tiden.

 

Efter Justitsministeriets opfattelse må udgangspunktet - ud fra en dyrevelfærdsmæssig synsvinkel - derfor være, at svin skal sikres permanent adgang til vand.

 

At der kan være grundlag for at iværksætte nærmere videnskabelige undersøgelser af disse forhold, kan efter Justitsministeriets opfattelse ikke i sig selv begrunde, at Danmark ikke lever op til sine internationale forpligtelser på dette område. Dette gælder også, selv om kravet om permanent adgang til vand kan indebære visse konsekvenser, herunder af økonomisk karakter, for de svineproducenter, som måtte blive berørt af lovændringen.