Besvarelse af spørgsmål nr. <DOCUMENT_START>23 af 29. november 2006 fra Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri vedrørende forslag til ændring af lov om udendørs hold af svin, lov om indendørs hold af smågrise, avls- og slagtesvin samt lov om indendørs hold af drægtige søer og gylter (Gennemførelse af Europarådets reviderede rekommandation om svin m.v.) (L 45)

 

Spørgsmål:

 

                   ”Vil ministeren yde teknisk bistand til udformning af et ændringsforslag, hvorefter svin har adgang til en tilstrækkelig mængde halm eller andet manipulerbart materiale dog minimum 0,5 kg halm pr. svin, som er vænnet fra soen?”

 

Svar:

 

Som anført i Justitsministeriets svar af 24. november 2006 på spørgsmål nr. 10 vedrørende lovforslaget, følger det af § 5 i lov om indendørs hold af smågrise, avls- og slagtesvin[1], at smågrise, avls- og slagtesvin skal have permanent adgang til en tilstrækkelig mængde halm eller andet manipulerbart materiale, der kan opfylde deres behov for beskæftigelses- og rodemateriale. Kravet om adgang til beskæftigelses- og rodemateriale fremgår desuden af § 9 i lov om indendørs hold af drægtige søer og gylter[2]. Justitsministeriet lægger ved besvarelsen til grund, at der med spørgsmålet sigtes til begge disse love.

 

Et ændringsforslag af den i spørgsmålet beskrevne karakter vil kunne udformes således:


 

”Til § 2

 

1. Efter nr. 1 indsættes som nyt nummer:

 

”01. § 5 affattes således:

”§ 5. Smågrise, avls- og slagtesvin skal for at opfylde behovet for beskæftigelses- og rodemateriale have permanent adgang til mindst 0,5 kg halm eller andet manipulerbart materiale pr. svin.”

 

 

[Adgang til beskæftigelses- og rodemateriale]”

 

Til § 3

 

2. Før nr. 1 indsættes som nyt nummer:

 

”01. § 9 affattes således:

”§ 9. Drægtige søer og gylter skal for at opfylde behovet for beskæftigelses- og rodemateriale have permanent adgang til mindst 0,5 kg halm eller andet manipulerbart materiale pr. svin.”

 

[Adgang til beskæftigelses- og rodemateriale]

 

Bemærkninger

 

Til § 2.

Det foreslås, at det i lovens § 5 om permanent adgang til en tilstrækkelig mængde beskæftigelses- og rodemateriale præciseres, at dette materiale skal bestå af mindst 0,5 kg pr. svin.

 

Til § 3.

Det foreslås, at det i lovens § 9 om permanent adgang til en tilstrækkelig mængde beskæftigelses- og rodemateriale præciseres, at dette materiale skal bestå af mindst 0,5 kg pr. svin.”

 

Spørgsmålet om mængden af beskæftigelses- og rodemateriale har flere gange tidligere været drøftet i Folketinget – senest under 1. behandlingen den 16. maj 2006 af forslag til folketingsbeslutning om bedre velfærd for søer og pattegrise i svineproduktion (B 127). Beslutningsforslagets pkt. 1 indeholdt et krav om, at der dagligt skal tildeles minimum ½ kg halm eller lignende materiale pr. so.

 

Som jeg tilkendegav under 1. behandlingen af beslutningsforslaget, ville Justitsministeriet inden udgangen af maj måned 2006 udstede en vejledning om beskæftigelses- og rodematerialer. Vejledningen er fremsendt til Ministeriet for Familie- og Forbrugeranliggender ved brev af 31. maj 2006, jf. herved Justitsministeriets svar af 24. november 2006 på spørgsmål nr. 10 vedrørende lovforslaget.

 

Jeg tilkendegav desuden, at når resultaterne af den forskning, som for tiden gennemføres på Danmarks JordbrugsForskning om bl.a. beskæftigelses- og rodematerialer, foreligger, vil jeg gendanne Arbejdsgruppen om hold af svin og anmode arbejdsgruppen om at udtale sig om behovet for at præcisere lovgivningen om beskæftigelses- og rodematerialer.

 

På den anførte baggrund kan jeg ikke på nuværende tidspunkt støtte et ændringsforslag af den ovenfor beskrevne karakter.

 



[1] Lov nr. 104 af 14. februar 2000 om indendørs hold af smågrise, avls- og slagtesvin som ændret ved lov nr. 295 af 30. april 2003.

[2] Lov nr. 404 af 26. juni 1998 om indendørs hold af drægtige søer og gylte som ændret ved lov nr. 295 af 30. april 2003.