Besvarelse af spørgsmål nr. <DOCUMENT_START>27 af 29. november 2006 fra Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri vedrørende forslag til ændring af lov om udendørs hold af svin, lov om indendørs hold af smågrise, avls- og slagtesvin samt lov om indendørs hold af drægtige søer og gylter (Gennemførelse af Europarådets reviderede rekommandation om svin m.v.) (L 45)

 

Spørgsmål:

 

                   ”Vil ministeren oplyse, hvordan ejeren vejledes, når eventuelle ulovligheder konstateres, og hvordan det sikres, at han instrueres om, hvad der skal til for at lovliggøre forholdet?”

 

Svar:

 

Til brug for besvarelsen af spørgsmålet har Justitsministeriet anmodet Fødevarestyrelsen om en udtalelse. Fødevarestyrelsen har udtalt følgende:

 

”Ved Fødevarestyrelsens velfærdskontrol i 5 % af besætninger udleveres til besætningsejeren information om besøgets formål og relevante regelsæt, der forklarer, hvorfor embedsdyrlægen kommer på uanmeldt besøg og om hvad kontrollen omfatter. Under gennemgangen af besætningen skal besætningsejeren eller driftsleder yde tilsynsmyndigheden fornøden vejledning og hjælp i forbindelse med udførelsen af kontrollen og besvare evt. uafklarede forhold. Efter gennemgangen af besætningen orienteres besætningsejeren mundtligt om resultatet af stikprøvekontrollen og en skriftlig kontrolrapport underskrives af både besætningsejer og embedsdyrlæge. Kontrolrapporten dokumenterer, at besætningsejeren har været til stede under kontrolbesøget, og at informationsmaterialet om reglerne, der kontrolleres efter, er udleveret. Det vil fremgå af kontrolrapporten, hvis der er forhold i besætningen, der ikke er i overensstemmelse med gældende regler på området. Hvis det er tilfældet, kan besætningsejeren evt. også modtage et brev fra fødevareregionen med en nærmere beskrivelse af det, der har givet anledning til at indskærpe reglerne. Fødevareregionen kan i disse tilfælde komme på et opfølgende besøg for at kontrollere, at forholdene er bragt i orden. Dette vil fremgå af kontrolrapporten eller det efterfølgende brev. Hvis der er fundet overtrædelser, som gør det nødvendigt at foretage en anmeldelse til politiet, er det politiet, der overtager sagen.”