Besvarelse af spørgsmål nr. <DOCUMENT_START>31 af 1. december 2006 fra Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri vedrørende forslag til ændring af lov om udendørs hold af svin, lov om indendørs hold af smågrise, avls- og slagtesvin samt lov om indendørs hold af drægtige søer og gylter (Gennemførelse af Europarådets reviderede rekommandation om svin m.v.) (L 45)

 

Spørgsmål:

 

                   ”Vil ministeren administrere lovforslagets § 12 på den måde, at dyrepassere der på en samvittighedsfuld måde giver svinene rent vand i deres drikkekar flere gange i løbet af dagen og giver opvarmet vand sidst på dagen, som alligevel når at fryse til sidst på natten i hårde frostnætter, ikke vil blive retsforfulgt?”  

 

Svar:

 

Justitsministeriet kan oplyse, at overtrædelser af reglerne i lov om udendørs hold af svin alene kan straffes, hvis den ansvarlige for dyrene har udvist forsæt eller uagtsomhed vedrørende overtrædelsen. Det vil således i alle tilfælde bero på en helt konkret vurdering af sagens omstændigheder, om den ansvarlige person indså – eller burde have indset - at det tildelte vand i løbet af natten ville fryse til is, således som angivet i spørgsmålet. Det er derfor ikke muligt at foretage en vurdering af, om der i den konkrete situation ville være grundlag for at indgive en politianmeldelse.

 

Justitsministeriet skal desuden bemærke, at velfærdskontrollen af forholdene i en besætning ikke i alle tilfælde fører til, at der indgives en politianmeldelse, uanset at der konstateres forhold, som ikke fuldt ud er i overensstemmelse med kravene i dyrevelfærdslovgivningen.

 

Som det fremgår af Fødevarestyrelsens udtalelse til brug for Justitsministeriets besvarelse af spørgsmål nr. 26 vedrørende lovforslaget, vil besætningsejeren modtage vejledning om eventuelle forhold i hans besætning, som måtte være i strid med lovens bestemmelser, ligesom besætningsejeren i nogle tilfælde vil modtage en indskærpelse fra fødevareregionen, før der eventuelt indledes en egentlig retsforfølgning. Det forudsættes således, at de kontrollerende dyrlæger i forbindelse med udførelsen af besætningskontrollen udøver et skøn over, om der i det enkelte tilfælde er behov for indskærpelser og – i grovere tilfælde - eventuelt tillige retsforfølgning.