Besvarelse af spørgsmål nr. <DOCUMENT_START>9 af 8. november 2006 fra Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri vedrørende forslag til ændring af lov om udendørs hold af svin, lov om indendørs hold af smågrise, avls- og slagtesvin samt lov om indendørs hold af drægtige søer og gylter (Gennemførelse af Europarådets reviderede rekommandation om svin m.v.) (L 45)

 

Spørgsmål:

 

                   ”Hvad er ministerens vurdering af de økonomiske og dyrevelfærdsmæssige konsekvenser, hvis opholdstiden i udleveringsrum herunder udleveringsvogne nedbringes fra 12 til højest 2 timer?”  

 

Svar:

 

Justitsministeriet har til brug for besvarelsen anmodet Fødevarestyrelsen en udtalelse om de dyrevelfærdsmæssige konsekvenser af at nedbringe opholdstiden i udleveringsrum til 2 timer. Fødevarestyrelsen har i udtalelsen oplyst følgende:

 

”Når svin anbringes i udleveringsrum, er der en risiko for, at de udviser aggressioner, især hvis der er tale om sammenblanding af svin fra forskellige stier, som afstedkommer, at det hierarki, der har været etableret i den sti, de har gået i, bliver forstyrret.

 

Normalt vil det være sådan, at aggressionerne er størst i starten af opholdet i udleveringsrummet, hvorefter forekomsten af slagsmål blandt svinene aftager, efterhånden som dyrene vænner sig til hinanden. Det vil således være den første periode af opholdet i udleveringsrummet, der i dyreværnsmæssig henseende må anses for at være den mest kritiske.

 

På denne baggrund er det Fødevarestyrelsens opfattelse, at det næppe vil have nogen dyreværnsmæssig konsekvens at nedsætte opholdstiden i udleveringsrum herunder udleveringsvogne fra højst 12 timer til højest 2 timer forudsat, at Justitsministeriets bestemmelser om opstaldning af svin overholdes.”

 

Justitsministeriet skal i den forbindelse supplerende bemærke, at den gældende lov om indendørs hold af smågrise, avls- og slagtesvin, ikke indeholder nogen tidsmæssig begrænsning for, hvor længe svinene må opholde sig i udleveringsrum. Lovforslaget indebærer heller ikke en sådan begrænsning.

 

Justitsministeriet har med hensyn til de økonomiske konsekvenser af en tidsmæssig begrænsning i anvendelsen af udleveringsrum ikke grundlag for at angive et nærmere skøn herover. Justitsministeriet har derfor indhentet en udtalelse fra Landbrugsraadet, som har anført, at hvis den maksimale opholdstid i et udleveringsrum reduceres fra 12 til to timer vil det medføre ændrede arbejdsrutiner for personalet på bedrifter med udleveringsrum med fuldspaltegulv. De som får afhentet grise meget tidligt om morgenen, vil skulle flytte grise fra staldafsnittet til udleveringsrummet om natten i stedet for sidst på eftermiddagen/aftenen, hvilket vil medfører højere omkostninger til arbejde.

 

Landbrugsraadet har desuden anført, at ændringen af praksis kan føre til, at man på nogle bedrifter overgår til direkte udlevering i stedet for anvendelse af udleveringsrum, hvorved de omkostninger der er afholdt til bygning af udleveringsrum reelt er spildt, og værdien af udleveringsrummet vil være tabt. Landbrugsraadet har ikke i øvrigt på det foreliggende grundlag mulighed for at skønne nærmere over de økonomiske konsekvenser heraf.