Dato:           

Kontor:         Sundhedsdokumentation

J.nr.:            

Sagsbeh.:   abj

Fil-navn:       Dokument 2

 


Besvarelse af spørgsmål nr. 10 (L 50), som Sundhedsudvalget har stillet til indenrigs- og sund­heds-ministeren den 9. november 2006

 

Spørgsmål 10:

"Hvad er grunden til, at ministeren vil etablere et totalt system, hvor der er adgang til alt fra starten og så først bagefter se på, om man kan foretage nogle afgrænsninger – er det ikke dobbeltarbejde."

 

Svar:

I det fremlagte lovforslag er der lagt op til, at læger, sygeplejersker og jordmødre skal have adgang til de elektroniske patientjournaler.

 

Som nævnt i mit indlæg under 1.behandlingen af lovforslaget er dette udtryk for en afvejning af to hensyn. På den ene side hensynet til at vi i sundhedsvæsenet udnytter de fordele, som elektroniske journaler indebærer mht. at give hurtig adgang til relevante oplysninger om den enkelte patient. På den anden side er der hensynet til at sikre, at oplysninger ikke misbruges, hvilket indebærer, at vi må søge løsninger på, hvor der er adgang til relevante oplysninger, men heller ikke mere.

 

Som det foreligger oplyst for mig, kan vi ikke umiddelbart teknisk lave sådanne mere differentierede adgangsløsninger. Derfor har jeg foreslået, at læger, sygeplejersker og jordmødre, som skal tage stilling til, hvordan den enkelte patient skal behandles, herunder også beslutte ændringer i behandlingen, får adgang nu.

 

I det videre arbejde skal der så findes løsninger på, hvordan vi understøtter det øvrige personales behov for adgang til journaloplysninger.

 

Jeg mener, det er en praktisk afvejning af de førnævnte hensyn, som sikrer, at vi kommer videre med at bruge de elektroniske journaler.