Dato:            14. november 2006

Kontor:         Lægemiddelkontoret

J.nr.:             2006-1300-330

Sagsbeh.:   SBS

Fil-navn:       Dokument 3


 

 

Besvarelse af spørgsmål nr. 8 (L 50) som Folketingets Sundhedsudvalg har stillet til indenrigs- og sundhedsministeren den 9. november 2006

 

Spørgsmål 8:

”Er det i den elektroniske medicinprofil teknisk muligt at afskære de enkelte faggruppers adgang til visse oplysninger, med mindre patienten giver informeret samtykke hertil?”

 

Svar:

Jeg skal indledningsvis henvise til min besvarelse af spørgsmål nr. 38 (alm. del) stillet den 26. oktober 2006, hvor jeg har redegjort nærmere for de nuværende sikkerhedsmæssige forhold omkring adgangen til den personlige elektroniske medicinprofil og min vurdering heraf.

 

Det fremgår af svaret, at adgangen til den personlige elektroniske medicinprofil for apotekere er betinget af, at der er indhentet et samtykke hertil fra patienten. Der er til brug herfor etableret en funktionalitet i medicinprofilen, hvor det kontrolleres, at der foreligger en elektronisk registrering af et samtykke. Hvis en sådan registrering ikke findes, vil systemet hindre adgang til oplysningerne, indtil et samtykke er registreret.

 

Også for ansatte i hjemmesygeplejen er der et krav om samtykke. Herudover er der i forhold til hjemmesygeplejen differentieret adgang til oplysninger i Medicinprofilen. Hjemmesygeplejen får således adgang til en delmængde af oplysningerne i Medicinprofilen. Desuden er der en begrænsning på hvilke brugere i hjemmesygeplejen, der må se oplysninger for hvilke borgere.

 

Samtykkemodellen kan udvides til flere brugergrupper, men det vil kræve tilpasninger i Medicinprofilen - og eventuelt også i sundhed.dk, der på Lægemiddelstyrelsens vegne styrer adgangen til Medicinprofilen. Hjemmesygeplejens adgang administreres dog ikke via sundhed.dk, men via kommunernes eoj-systemer.