Dato:           

Kontor:         Forvaltningsjuridisk kt.

J.nr.:             2006-1460-17

Sagsbeh.:   MER

Fil-navn:      


Besvarelse af spørgsmål nr. 9 (L 50), som Folketingets Sundhedsudvalg har stillet til indenrigs- og sund­hedsministeren den 9. november 2006

 

Spørgsmål 9:

"Har ministeren faglig dækning for at oplyse overfor Folketinget, at det ikke er teknisk muligt at lave en afgrænsning af de oplysninger, der fremgår af EPJ, således at den enkelte patient kan give et informeret samtykke om, at han eller hun gerne vil acceptere acces til nogle af de oplysninger, som der i øvrigt måtte være i journalen, men ikke til alt? I givet fald ønskes tilsendt denne faglige begrundelse.”

 

Svar:

Sundhedsstyrelsen har oplyst, at der ikke i dag er gennemført en fast struktur for de elektroniske patientjournaler. Journalinformationerne kan typisk sorteres efter kilde (hvem/hvilken afdeling der har produceret oplysningerne) eller historisk (hvornår oplysningerne er dokumenteret). Den struktur, der herudover anvendes ved dokumentation, er meget parallel med den struktur, der anvendes i papirjournalen. Denne struktur varierer i betydelig grad fra det ene hospital til det andet. Det kan nævnes, at det f.eks. ikke vil være muligt at sikre afgrænsning af oplysninger fra et psykiatrisk sygdomsforløb, da informationer herom ofte kan findes i beskrivelsen af sygehistorien (anamnesen) i en somatisk journal. Som eksempel kan nævnes en patient, som indlægges på en kirurgisk afdeling til operation for slidgigt i hoften. Hvis denne patient i forbindelse med lægesamtalen fortæller om en indlæggelse på psykiatrisk afdeling, vil dette blive nedfældet i den somatiske journal. Ligeledes vil en medicinliste, hvor der indgår præparater som bruges ved psykisk sygdom, medføre, at en sundhedsperson er klar over, at patienten har haft/har en psykisk sygdom.

 

Der henvises endvidere til besvarelsen af spørgsmål 7, hvoraf fremgår, at det ikke i dag er en teknisk løsningsmulighed, at sundhedspersonalet afskæres adgang til visse typer af oplysninger.

 

Det vil på sigt være teknisk muligt at strukturere journalen i et langt større omfang end nu. Sundhedsstyrelsens arbejde med GEPJ angiver en høj grad af strukturering. Denne sundhedsfaglige standard er ikke taget i brug endnu, men vil muliggøre differentieret adgangsregulering til de forskellige patientoplysninger. Det er ikke her og nu muligt at vurdere de ressourcemæssige konsekvenser herved. En detaljeret beskrivelse af, hvilke informationer hvilke personalegrupper har brug for og i hvilke situationer vil være en omfattende faglig opgave.