Dato:            4. december 2006

Kontor:         Sundhedsdokumentation

J.nr.:             2006-1640-17

Sagsbeh.:   abj

 


Besvarelse af spørgsmål nr. 34 (L 50), som Sundhedsudvalget har stillet til indenrigs- og sund­heds-ministeren den 9. november 2006

 

Spørgsmål 34:

"Vil ministeren oplyse hvilke andre lande, der i deres EPJ-system har indbygget afgrænset adgang til forskellige oplysninger, samt beskrive efter hvilke kriterier disse lande har opbygget deres afgrænsningsmodel? Herunder ønskes specifikt oplysninger for den svenske model."

 

Svar:

Der findes ikke et komplet internationalt billede af reguleringen i de forskellige lande vedrørende adgangen til patientoplysninger i elektroniske patientjournaler. Det er dog Sundhedsstyrelsens opfattelse, at billedet generelt er meget varierende.

 

Nedenfor følger Sundhedsstyrelsens oplysninger om Norge, England og Sverige.

 

Norge har i august 2006 vedtaget en ”norm for informasjonsikkerhet i helsesektoren”. Normen beskriver tavshedspligt, teknisk og organisatorisk adgangsstyring og kontrollerende foranstaltninger. Adgang til sundhedsoplysninger gives til autoriseret personale, efter at det er besluttet, at patienten er taget i behandling. Adgangen skal styres således, at personoplysninger ikke gives til andre end dem, som har behov for det i forbindelse med udøvelsen af deres arbejde. Der henvises til besvarelse af spørgsmål nr. 110.

 

England arbejder i øjeblikket med et projekt, hvor de sundhedsprofessionelle udstyres med et ”chipkort”, hvor den enkelte behandlers rolle(r) er lagt ind. Rollen tager udgangspunkt i dels behandlerens relation til patienten, dels hvilken funktion behandleren har, hvilket typisk tager udgangspunkt i hans uddannelse (f.eks. læge, specialist). F.eks. kan lægen som udgangspunkt kun få adgang til oplysninger om patienter, der er indlagt på den institution, hvor han er ansat eller tilknyttet. Der henvises i øvrigt til svaret på spørgsmål (L 50) 110.

 

Principperne i den svenske model på området er, at kun personer, der er direkte involveret i pleje og behandling af en patient, må få adgang til oplysninger. Herudover er patientoplysninger hemmelige. Det kræver patientens samtykke i forbindelse med videregivelse af oplysninger, og den enkelte patient har ret til at læse sin egen journal.

 

Endvidere behandler Sverige i øjeblikket et forslag, som vil give mulighed for uhindret udveksling af journaloplysninger inden for et län eller en kommune. Der bliver dog ikke åbnet for udveksling mellem län og kommuner eller indbyrdes mellem disse, og kravet om samtykke fra patienten bibeholdes i disse udvekslingssituationer.