Dato:            22. november 2006

Kontor:         Lægemiddelkontoret

J.nr.:             2006-1307-2

Sagsbeh.:   KST

Fil-navn:       L 51 - spørgsmål nr. 14 - svar.doc

 


Besvarelse af spørgsmål nr. 14 (L 51) som Folketingets Sundhedsudvalg har stillet til indenrigs- og sund­hedsministeren den 15. november 2006

 

Spørgsmål 14:

"Ministeren bedes oplyse, hvornår det annoncerede undersøgelsesarbejde, der skal danne grundlag for nye initiativer, der har til formål at skabe større åbenhed i relation til branchens selvjustitsorganer, går i gang. Her tænkes særligt på undersøgelsen af initiativer i forhold til de virksomheder, der ikke er underlagt selvjustitsorganernes kompetence samt om medicinalpersoners overholdelse af regelsættet. Ministeren bedes samtidig oplyse, hvilke parter der forventes inviteret til at deltage i undersøgelsesarbejdet."

 

Svar:

Det indgår i den politiske aftale af 8. juni 2006 om en handlingsplan på medicinområdet, at der skal igangsættes et undersøgelsesarbejde, der skal danne grundlag for nye initiativer, der har til formål at skabe større åbenhed i relation til branchens overholdelse af regelsættet om markedsføringsaktiviteter, herunder reklame for lægemidler.

 

Indenrigs- og Sundhedsministeriet er bekendt med, at de i branchen involverede parter for tiden drøfter en ændring af organiseringen af selvjustitsorganerne med henblik på dannelsen af ét fælles etisk nævn. Indenrigs- og Sundhedsministeriet har derfor valgt at lade initiativer vedrørende selvjustitsorganerne – herunder undersøgelsesarbejdet – afvente disse drøftelser.

 

Der vil – når undersøgelsesarbejdet påbegyndes – særligt blive inddraget juridisk ekspertbistand fra bl.a. Justitsministeriet med henblik på en vurdering af muligheden for at opnå større åbenhed vedrørende overholdelse af regelsættet om markedsføringsaktiviteter uden samtidig at krænke eksempelvis persondatalovens bestemmelser om personfølsomme oplysninger.

 

Der planlægges ikke nedsat en formel arbejdsgruppe med eksterne repræsentanter. Undersøgelsesarbejdets indhold vil imidlertid blive drøftet med foreninger og organisationer i branchen.