Dato:            22. november 2006

Kontor:         Lægemiddelkontoret

J.nr.:             2006-1307-2

Sagsbeh.:   KST

Fil-navn:       L 51 - spørgsmål nr. 6 - svar.doc

 


Besvarelse af spørgsmål nr. 6 (L 51) som Folketingets Sundhedsudvalg har stillet til indenrigs- og sund­hedsministeren den 15. november 2006

 

Spørgsmål 6:

"Ministeren bedes redegøre for, hvorledes intentionerne bag omkostningsbegrundede rabatter – færre og større leverancer – spiller sammen med intentionerne om, at de billigste lægemidler altid skal være tilgængelige på apoteket"

 

Svar:

Som det fremgår af bemærkningerne til lovforslaget har adgangen til at yde omkostningsbegrundede rabatter til hensigt at sikre en rationel distribution af lægemidler under hensyntagen til apotekernes administration af reglerne om udlevering af lægemidler.

 

Rabatreglerne virker derfor inden for rammerne af reglerne om apotekernes udlevering af lægemidler, som indebærer, at apotekerne ved ekspedition af et lægemiddel skal undersøge, om der findes et billigere lægemiddel, som er synonymt med det ordinerede lægemiddel. Hvis dette er tilfældet skal apotekeren udlevere det billigste lægemiddel. Såfremt større og færre leverancer ikke kan forenes med apotekets udleveringspligt, servicemål og pligt til at substituere, er det apotekets ansvar at modtage supplerende leveringer eller alternativt slet ikke at efterspørge større og færre leveringer.