Dato:            14. november 2006

Kontor:         Kommunaløkonomisk kt.

J.nr.:             2006-2400-44

Sagsbeh.:   BS

Fil-navn:       L 6 – spørgsmål 1

 


Besvarelse af spørgsmål nr. 1 (L 6 – spørgsmål 1), som Folketingets Kommunaludvalg har stillet til indenrigs- og sund­hedsministeren den 27. oktober 2006

 

Spørgsmål 1:

"Hvis spørgsmålet om kompensation til kommunerne for provenutabet kommer til at indgå i de årlige økonomiaftaler fra 2008, hvilken kompensationsmodel vil der så blive anvendt overfor kommunerne - DUT eller individuel kompensation?"

 

Svar:

I forbindelse med de årlige økonomiaftaler foretages en opgørelse af de forventede samlede udgifter for den kommunale sektor og de forventede samlede indtægter for det kommende år, hvori også indgår en opgørelse af de forventede indtægter fra kommunal grundskyld. I tilfælde af at de samlede udgifter overstiger de samlede indtægter sikres balance i den kommunale økonomi gennem et tilskud fra staten via det generelle statstilskud til kommuner.

 

I grundlaget for kommuneforhandlingerne for 2008 og frem vil indgå en opgørelse af de forventede kommunale indtægter fra grundskyld for landbrug m.v. baseret på den nedsatte grundskyldspromille. Alt andet lige vil dette medføre et øget balancetilskud til kommunerne, der fordeles efter den generelle fordelingsnøgle efter indbyggertal.  

 

Der ydes således ikke en individuel kompensation fra 2008 og frem, jf. bemærkningerne til lovforslaget.

 

Det skal endvidere bemærkes, at ændrede regler for den kommunale beskatning, herunder ændringer i satser for kommunernes grundværdier, som udgangspunkt ikke er omfattet af DUT-princippet, jf. Finansministeriets vejledning om Det Udvidede Totalbalanceprincip.