Betænkning afgivet af Arbejdsmarkedsudvalget den 7. december 2006

Betænkning

over

Forslag til lov om ændring af lov om fleksydelse

(Forhøjelse af fleksydelsesalderen, fortrydelsesordning m.v.)

[af beskæftigelsesministeren (Claus Hjort Frederiksen)]

 

1. Ændringsforslag

Beskæftigelsesministeren har stillet 3 ændringsforslag til lovforslaget.

2. Udvalgsarbejdet

Lovforslaget blev fremsat den 7. november 2006 og var til 1. behandling den 14. november 2006. Lovforslaget blev efter 1. behandling henvist til behandling i Arbejdsmarkedsudvalget.

Sammenhæng med andre lovforslag

Lovforslaget er sammen med L 59, L 60, L 61 og L 62 en del af den samlede lovgivning, der udmønter regeringens aftale af 20. juni 2006 med Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti og Det Radikale Venstre om fremtidens velfærd. Lovforslaget skal endvidere ses i sammenhæng med de to lovforslag, der behandles i Socialudvalget om gradvis forhøjelse af folkepensionsalderen, L 57 og L 58.

Møder

Udvalget har behandlet lovforslaget i 5 møder.

Høring

Et udkast til lovforslaget har inden fremsættelsen været sendt i høring, og beskæftigelsesministeren sendte den 2. november 2006 dette udkast til udvalget, jf. alm. del – bilag 45. Den 10. november 2006 sendte beskæftigelsesministeren de indkomne høringssvar og et notat herom til udvalget.

3. Indstillinger og politiske bemærkninger

Et flertal i udvalget (V, S, DF, KF og RV) indstiller lovforslaget til vedtagelse med de stillede ændringsforslag.

Et mindretal i udvalget (SF og EL) indstiller lovforslaget til forkastelse ved 3. behandling.

Socialistisk Folkepartis medlem af udvalget er imod forringelserne af sÃ¥vel efterlønsordningen og fleksydelsesreglerne. Omvendt er der dog en vis fornuft i, at efterløns- og fleksydelsesreglerne følges ad. Derfor har SF, som er part i førtidspensionsforliget, accepteret, at flertallet tilretter de to regelsæt.

Siumut, Tjóðveldisflokkurin, Fólkaflokkurin og Inuit Ataqatigiit var på tidspunktet for betænkningens afgivelse ikke repræsenteret med medlemmer i udvalget og havde dermed ikke adgang til at komme med indstillinger eller politiske udtalelser i betænkningen.

En oversigt over Folketingets sammensætning er optrykt i betænkningen.

4. Ændringsforslag med bemærkninger

Ændringsforslag

Af   beskæftigelsesministeren, tiltrådt af et flertal (V, S, DF, KF og RV):

Til § 1

   1) I det under nr. 7 foreslåede § 2 a, stk. 2, ændres »uafbrudt medlemskab af en anerkendt arbejdsløshedskasse og indbetaling af efterlønsbidrag« til: »medlemskab af en anerkendt arbejdsløshedskasse og uafbrudt indbetaling af efterlønsbidrag«.

[Præcisering af kravet om optjeningstid]

   2) Det under nr. 7 foreslåede § 2 a, stk. 4, affattes således:

»Stk. 4. En person, der er omfattet af stk. 3, 1. og 2. pkt., skal højst indbetale efterlønsbidrag eller fleksydelsesbidrag i sammenlagt 30 år. Hvis personen inden den 1. januar 2008 har indbetalt efterlønsbidrag eller fleksydelsesbidrag for perioder forud for det fyldte 35. år, får personen et tilsvarende antal bidragsfrie perioder. Det samme gælder, hvis en person fra det fyldte 35. år har indbetalt efterlønsbidrag eller fleksydelsesbidrag i perioden 1. januar 2007 til 31. december 2007.«

[Udvidelse af retten til bidragsfri perioder]

   3) Det under nr. 16 foreslåede § 20, stk. 3, 1. pkt., affattes således:

»Inden for de første 30.000 kroners arbejdsindtægt (2007-niveau) i et kalenderår foretages fradrag for arbejde med kontrollabel arbejdstid, hvor timelønnen ligger under den til enhver tid gældende omregningssats efter lov om arbejdsløshedsforsikring m.v., for det antal timer, der fremkommer ved at dividere indtægten med den til enhver tid gældende omregningssats.«

[Præcisering af bestemmelsen om det lempeligere fradrag for arbejdsindkomst for fleksydelsesmodtagere med en lav timeløn]

Bemærkninger

Til nr. 1

Ændringsforslaget er en præcisering af kravet om optjeningstid for ret til fleksydelse for personer, der er født før den 1. januar 1959. Det præciseres, at der skal være indbetalt efterlønsbidrag og fleksydelsesbidrag i en uafbrudt periode fra den 1. juli 1999 indtil fleksydelsesalderen, og at denne periode sammen med medlemsperioder af en arbejdsløshedskasse forud herfor mindst skal udgøre 20 år inden for de sidste 25 år, før fleksydelsesalderen nås.

Til nr. 2

Efter forslaget til § 2 a, stk. 4, i lovforslaget har personer, som er omfattet af det foreslåede § 2 a, stk. 3, som er under 35 år pr. 1. januar 2008, og som har indbetalt efterlønsbidrag eller fleksydelsesbidrag forud for det fyldte 35. år, ret til et tilsvarende antal bidragsfrie perioder, som kan lægges efter eget valg inden overgangen til fleksydelse.

Personer, som er fyldt 35 år før den 1. januar 2008, og som efter lovforslagets forslag til § 2 a, stk. 3, først skal betale efterlønsbidrag eller fleksydelsesbidrag uafbrudt fra den 1. januar 2008, har mulighed for at undlade at betale efterlønsbidrag eller fleksydelsesbidrag i 2007, hvis de i øvrigt kan opfylde kravet om at have betalt efterlønsbidrag eller fleksydelsesbidrag i mindst 25 år. De har derimod ikke mulighed for at placere den bidragsfri periode på et andet tidspunkt.

Det foreslås, at disse personer får mulighed for at vælge, hvornår de ønsker at holde bidragsfrie perioder svarende til indbetalt efterlønsbidrag eller fleksydelsesbidrag i året 2007.

Personer, som efter § 2 a, stk. 3, skal have betalt efterlønsbidrag eller fleksydelsesbidrag uafbrudt siden 1999, vil ikke blive omfattet af udvidelsen, idet de hverken efter de gældende regler eller lovforslaget ville have haft mulighed for at undlade at betale efterlønsbidrag eller fleksydelsesbidrag i 2007.

Baggrunden for ændringsforslaget er, at personer, som først skal indbetale efterlønsbidrag eller fleksydelsesbidrag uafbrudt fra den 1. januar 2008, og som kan opfylde kravene for ret til fleksydelse om at have betalt efterlønsbidrag eller fleksydelsesbidrag i i alt 25 år, både efter de gældende regler i loven og lovforslaget har mulighed for at vælge at holde pause med bidragsbetalingen i 2007. Derimod har de efter lovforslaget ikke mulighed for at udskyde pausen til et senere tidspunkt. Forslaget er i overensstemmelse med de intentioner, der lå til grund for aftaleteksten vedrørende bidragsfrie perioder for personer, der er under 35 år pr. 1. januar 2008.

Ændringsforslaget sikrer, at de personer ligesom personer under 35 år får mulighed for at holde pausen på et senere tidspunkt. Ændringsforslaget bevirker dermed også en mere smidig administration for kommunerne, som undgår, at en stor persongruppe fravælger fleksydelsesbidraget i 2007 og tilmelder sig betalingen igen pr. 1. januar 2008.

Ændringsforslaget medfører ikke økonomiske konsekvenser ud over de i forslaget allerede beskrevne. Ændringsforslaget medfører heller ikke administrative konsekvenser af betydning. Ændringsforslaget vil medføre mindre administrative lettelser for de berørte personer og kommunerne.

Til nr. 3

Det foreslås at præcisere bestemmelsen, således at intentionen bag aftalen fremgår mere klart af lovteksten.

Ved opgørelsen af de første 30.000 kroners arbejdsindtægt (2007-niveau) i kalenderåret indgår indtægt fra alt løn­arbejde, uanset om arbejdet kan anses for kontrollabelt eller ukontrollabelt, eller om timelønnen har været over omregningssatsen.

De administrative regler om det lempeligere fradrag udarbejdes med hjemmel i lovforslagets forslag til § 21, stk. 1.

Ændringsforslaget har ingen økonomiske eller administrative konsekvenser.


 

  Charlotte Antonsen (V) Â  Erling Bonnesen (V) fmd.  Tina Nedergaard (V) Â  Marion Pedersen (V) Â  Jens Vibjerg (V) Â  Bent Bøgsted (DF) Â  Colette L. Brix (DF) Â  Jakob Axel Nielsen (KF) Â  Tom Behnke (KF) Â  Thomas Adelskov (S) Â  Kirsten Brosbøl (S) Â  Jytte Andersen (S) nfmd.  Anne‑Marie Meldgaard (S) Â  Lone Møller (S) Â  Elisabeth Geday (RV) Â  Ole Sohn (SF) Â  Jørgen Arbo‑Bæhr (EL) 

Siumut, Tjóðveldisflokkurin, Fólkaflokkurin og Inuit Ataqatigiit havde ikke medlemmer i udvalget.

Folketingets sammensætning

 

Venstre, Danmarks Liberale Parti (V)

52

 

Enhedslisten (EL)

6

Socialdemokratiet (S)

47

 

Siumut (SIU)

1

Dansk Folkeparti (DF)

24

 

Tjóðveldisflokkurin (TF)

1

Det Konservative Folkeparti (KF)

18

 

Fólkaflokkurin (FF)

1

Det Radikale Venstre (RV)

17

 

Inuit Ataqatigiit (IA)

1

Socialistisk Folkeparti (SF)

11

 

 

 

 

 

+++Bilag+++Bilag 1

Oversigt over bilag vedrørende L 65

Bilagsnr.

Titel

1

Høringssvar og høringsnotat, fra beskæftigelsesministeren

2

Udkast til tidsplan for udvalgets behandling af lovforslaget

3

Tidsplan for udvalgets behandling af lovforslaget

4

Ændringsforslag, fra beskæftigelsesministeren

5

Ændringsforslag, fra beskæftigelsesministeren

6

1. udkast til betænkning

7

Ændringsforslag, fra beskæftigelsesministeren

8

2. udkast til betænkning