Betænkning afgivet af Retsudvalget den 12. december 2006

3. udkast

(Nye ændringsforslag af justitsministeren og ændringsforslag af S udgår)

Betænkning

over

 Forslag til lov om ændring af færdselsloven og pasloven

(Befordring af børn på motorcykel og trehjulet knallert, måling og vejning af børn, reservation af parkeringspladser til bestemte køretøjer og betaling af pasgebyr)

[af justitsministeren (Lene Espersen)]

 

1. Ændringsforslag

Justitsministeren har stillet 2 ændringsforslag til lovforslaget, herunder om deling af lovforslaget.

2. Udvalgsarbejdet

Lovforslaget blev fremsat den 15. november 2006 og var til 1. behandling den 30. november 2006. Lovforslaget blev efter 1. behandling henvist til behandling i Retsudvalget.

Dispensation fra § 13, stk. 1, i Folketingets forretningsorden

Udvalget anmoder om. at Folketinget dispenserer fra reglen i forretningsordnen om, at 3. behandling ikke må finde sted før 2 dage efter, at 2. behandling er afsluttet.

Møder

Udvalget har behandlet lovforslaget i 3 møder.

Høring

Et udkast til lovforslaget har inden fremsættelsen været sendt i høring, og justitsministeren sendte den 18. august 2006 dette udkast til udvalget, jf. alm. del – bilag 776, 2005-06. Den 20. november 2006 sendte justitsministeren de indkomne høringssvar samt et notat herom til udvalget.

Spørgsmål

Udvalget har stillet 6 spørgsmål til justitsministeren til skriftlig besvarelse, som denne har besvaret.

3. Indstillinger og politiske bemærkninger

Et < >-tal vil stemme for ændringsforslag nr. 1 om deling af lovforslaget.

 < >-tallet indstiller det under A nævnte lovforslag til vedtagelse uændret.

< >-tallet vil stemme for ændringsforslag nr. 2. < >-tallet vil redegøre for sin indstilling til det under B nævnte lovforslag i tillægsbetænkningen over lovforslaget.

< >-tallet ønsker det under B nævnte lovforslag henvist til fornyet udvalgsbehandling efter 2. behandling.

Siumut, Tjóðveldisflokkurin, Fólkaflokkurin og Inuit Ataqatigiit var på tidspunktet for betænkningens afgivelse ikke repræsenteret med medlemmer i udvalget og havde dermed ikke adgang til at komme med indstillinger eller politiske udtalelser i betænkningen.

En oversigt over Folketingets sammensætning er optrykt i betænkningen.

4. Ændringsforslag med bemærkninger

Ændringsforslag

Af   justitsministeren, tiltrådt af…:

a

Ændringsforslag om deling af lovforslaget

   1) Lovforslaget deles i to lovforslag med følgende titler og indhold:                                       

A: »Forslag til lov om ændring af færdselsloven og pasloven. (Måling og vejning af børn, reservation af parkeringspladser til bestemte køretøjer og betaling af pasgebyr)« omfattende § 1, indledningen, nr. 3 og 5, § 2 og § 3.

B: »Forslag til ændring af færdselsloven. (Befordring af børn på motorcykel og trehjulet knallert)« omfattende § 1, indledningen, nr. 1, 2, 4 og 6, og § 3, stk. 1.

[Forslag om deling af lovforslaget]

b

Ændringsforslag til det under B nævnte forslag

Til § 3

   2) Paragraffen affattes således:

Ȥ 2

Loven træder i kraft den 1. juni 2007.«

[Ikrafttrædelsesbestemmelse]

Bemærkninger

Til nr. 1

Det foreslås, at forslag til lov om ændring af færdselsloven og pasloven. (Befordring af børn på motorcykel og trehjulet knallert, måling og vejning af børn, reservation af parkeringspladser til bestemte køretøjer og betaling af pasgebyr) (L 71) deles i to lovforslag. Den ene del (B) omfatter lovforslagets bestemmelser om befordring af børn på motorcykel og trehjulet knallert, mens den anden del (A) omfatter de øvrige forslag.

Formålet med den foreslåede opdeling er at udsætte 3. behandling af lovforslagets bestemmelser om befordring af børn på motorcykel og trehjulet knallert med henblik på, at Justitsministeriet tilvejebringer et mere fyldestgørende grundlag for en stillingtagen til de ændringsforslag, som Socialdemokratiets medlemmer af Folketingets Retsudvalg har stillet til lovforslaget.

Til nr. 2

Bestemmelsen fastlægger lovens ikrafttrædelsestidspunkt.

Den foreslåede ændring er en konsekvens af ændringsforslag nr. 1.

  Birthe Rønn Hornbech (V) Â  Michael Aastrup Jensen (V) Â  Karsten Nonbo (V) Â  Søren Pind (V) Â  Peter Skaarup (DF) fmd.  Kim Christiansen (DF) Â  Hans Kristian Skibby (DF) Â  Tom Behnke (KF) Â  Allan Niebuhr (KF) Â  Morten Bødskov (S) Â  Per Kaalund (S) Â  Lissa Mathiasen (S) Â  Frode Sørensen (S) Â  Elisabeth Arnold (RV) Â  Simon Emil Ammitzbøll (RV) Â  Anne Baastrup (SF) nfmd.  Line Barfod (EL) 

Siumut, Tjóðveldisflokkurin, Fólkaflokkurin og Inuit Ataqatigiit havde ikke medlemmer i udvalget.

Folketingets sammensætning

 

Venstre, Danmarks Liberale Parti (V)

52

 

Enhedslisten (EL)

6

Socialdemokratiet (S)

47

 

Siumut (SIU)

1

Dansk Folkeparti (DF)

24

 

Tjóðveldisflokkurin (TF)

1

Det Konservative Folkeparti (KF)

18

 

Fólkaflokkurin (FF)

1

Det Radikale Venstre (RV)

17

 

Inuit Ataqatigiit (IA)

1

Socialistisk Folkeparti (SF)

11

 

 

 

 

+++Bilag+++Bilag 1

Oversigt over bilag vedrørende L 71

Bilagsnr.

Titel

1

Høringsoversigt og høringssvar, fra justitsministeren

2

Tidsplan for udvalgets behandling af lovforslaget

3

1. udkast til betænkning

4

2. udkast til betænkning

5

Ændringsforslag fra justitsministeren

Oversigt over spørgsmål og svar vedrørende L 71

Spm.nr.

Titel

1

Spm. om ressourceforbrug for kommunerne i forbindelse med inddrivning af manglende betaling for pas, til justitsministeren

2

Spm. om, hvor mange pas der forsvinder i posten, og hvilken betydning kommunernes overtagelse af ekspeditionsopgaverne i forbindelse med ansøgninger om pas får i den sammenhæng, til justitsministeren, og ministerens svar herpå

3

Spm. om ministeren i fortsættelse af 1. behandling vil redegøre for, hvorfor ordet »tungtvejende« indgår i forslaget vedrørende reservation af parkeringspladser til bestemte køretøjer, til justitsministeren, og ministerens svar herpå

4

Spm. om, hvorfor grænsen for hvilke børn, som ikke må befordres på motorcykel, ikke i stedet sættes til f.eks. 7 eller 8 år eller 135 cm, til justitsministeren, og ministerens svar herpå

5

Spm. om muligheden for at få et udstedt et nødpas ved henvendelse på en politistation, når kommunerne overtager ekspeditionsopgaverne, til justitsministeren, og ministerens svar herpå

6

Spm. om kommentar til de ændringsforslag, som fremgår af 2. udkast til betænkning (L 71 - bilag 4), til justitsministeren, og ministerens svar herpå