Folketingets Energipolitiske Udvalg

Christiansborg

1240  København K

Dato             9. januar 2007

J nr.             700-18

Det Energipolitiske Udvalg har i brev af 14. december 2006 stillet mig følgende spørgsmål 1 vedrørende L 77, som jeg hermed skal besvare.

 

Spørgsmål 1:

 

”Hvor præcis i lovforslaget fremgår det, at bestemmelserne i direktivets artikel 12 om forpligtelsen til at indføre forbud mod beskadigelse eller ødelæggelse af en række arters yngle- og rasteområder m.v. såvel inden for som uden for Natura 2000-områder, er sikret?”

 

Svar:

 

Som jeg oplyste ved 1. behandlingen af lovforslaget, indeholder forslaget ikke bestemmelser, der direkte implementerer habitatdirektivets artikel 12. Denne artikel, der vedrører forbud mod drab, indfangning mv. af visse dyrearter, forbud mod beskadigelse eller ødelæggelse af visse arters yngle- og rasteområder m.v. og tilsyn hermed, er optrykt på side 75 i lovforslaget.

 

Der har i nogen tid pågået et arbejde i EU-regi med at afklare den nærmere rækkevidde af habitatdirektivets artikel 12. Det har hidtil været forventningen, at EU-Kommissionen inden udgangen af 2006 ville have udsendt en vejledning herom. Vejledningen er endnu ikke udsendt, og det vides på nuværende tidspunkt ikke, hvornår den vil foreligge i 2007.

 

På baggrund af vejledningen vil regeringen vurdere, om der er behov for yderligere regler på området, herunder om ændringerne i givet fald skal ske i energilovgivningen eller i anden lovgivning. Det er imidlertid min forventning, at hvis der skulle vise sig behov for at fastsætte yderligere regler på energiområdet på grund af habitatdirektivets artikel 12, vil dette kunne ske ved udnyttelse af lovforslagets mulighed for udstedelse af bekendtgørelse. Disse findes i forslagets § 1, nr. 2, § 2, nr. 2, § 3, nr. 3, § 6, nr. 2, § 7, nr. 1 og § 8, nr. 1.

 

Jeg kan supplerende oplyse, at miljøministeren den 8. december 2006 besvarede et spørgsmål om gennemførelse af habitatdirektivets art. 12 overfor miljø- og planlægningsudvalget (alm. del svar på spørgsmål 26). I miljøministerens besvarelse hedder det bl.a.:

 

”Habitatdirektivets artikel 12 er indarbejdet i dansk lovgivning ved en række bestemmelser efter naturbeskyttelsesloven og jagt- og vildtforvaltningsloven.

 

Der er ikke præcise formulerede bestemmelser, der aktuelt gennemfører habitatdirektivets artikel 12 på havet, idet det hidtil har været antaget, at statslige myndigheder i det omfang, der ikke er udformet specifikke regler, er direkte bundet af direktivet i udøvelsen af deres kompetence.

 

Desuden har der over de seneste år pågået et arbejde i EU-regi med at afdække rækkevidden af artikel 12, og Europa-kommissionen forventes inden udgangen af 2006 at offentliggøre en vejledning til fortolkning heraf. Behovet for eventuelle supplerende regler på såvel Miljøministeriets som andre ministeriers område vil blive vurderet i lyset af denne vejledning.”

 

 

 

Med venlig hilsen

 

 

Flemming Hansen