Folketingets Energipolitiske Udvalg

Christiansborg

1240  København K

Dato             9. januar 2007

J nr.             700-18

Det Energipolitiske Udvalg har i brev af 14. december 2006 stillet mig følgende spørgsmål 2 vedrørende L 77, som jeg hermed skal besvare.

 

Spørgsmål 2:

 

"Er ministeren indstillet på at tilvejebringe en hjemmel til generelt at fastsætte en entydig konsekvensvurderings- og godkendelsesprocedure af f.eks. seismiske undersøgelser af undergrunden?"

Svar:

 

Seismiske undersøgelser i undergrunden er allerede efter de eksisterende regler i undergrundsloven omfattet af krav om tilladelse, herunder godkendelse af udførelsesmåden.

Langt de fleste seismiske undersøgelser finder sted i den centrale del af Nordsøen, hvor interessen for efterforskning efter olie og gas er størst. Ved disse undersøgelser anvendes en type lydkilde (såkaldte airguns), der indebærer en betydelig mindre energiudladning end eksempelvis sprængning med dynamit.

Fremgangmåden ved den type seismiske undersøgelser, der udføres i de centrale dele af Nordsøen, miljøvurderes gennem de vurderinger af virkninger på miljøet, der løbende gennemføres for nye aktiviteter vedrørende etablering af nye anlæg til produktion af olie og gas (VVM procedure).

I forbindelse med godkendelse af seismiske undersøgelser efter undergrundslovens bestemmelser, hvor der anvendes kraftigere lydkilder end airguns, vil der fremover blive etableret en procedure, så der gennemføres en konsekvensvurdering af det aktuelle program og udførelsesmetode.

Jeg finder på den baggrund ikke behov for at tilvejebringe en yderligere hjemmel.

 

Med venlig hilsen

 

 

Flemming Hansen