Departementet

Holmens Kanal 22

1060 København K

 

Tlf. 3392 9300

Fax. 3393 2518

E-mail [email protected]

 

NH/ J.nr. 2006-3709

Folketingets Socialudvalg

 

 

 

Dato:

 

 

Under henvisning til Folketingets Socialudvalgs brev af 17. januar 2007 følger hermed socialministerens svar på spørgsmål nr. 130 til L 80.

 

­

Spørgsmål nr. 130:

 

”Ministeren bedes yde teknisk bistand til et ændringsforslag, der sikrer, at beboerrepræsentationen sikres indsigt og indflydelse på omkostninger knyttet til fastsættelsen af balancelejen gennem ret til bilagsindsigt og ret til at fremkomme med en vurdering af en forvarsling af det omkostningsbestemte budget, herunder posterne forsikring, renholdelse, administration, og henlæggelser til vedligeholdelse.”

 

Svar:

 

Et ændringsforslag kan udformes således:

 

Til § 49

 

1) Efter stk. 1 indsættes som nyt stykke:

”Stk. 2. I ejendomme med beboerrepræsentation skal udlejer inden varslingen af lejeforhøjelse jf. § 48, stk. 1, tilsende beboerrepræsentanterne det driftsbudget jf. § 42, der ligger til grund for den kommende varsling. Beboerrepræsentanterne kan forlange kopi af bilag samt eventuel dokumentation udleveret. Ligeledes skal udlejeren før varslingen med en rimelig frist indkalde beboerrepræsentanterne til et budgetmøde med henblik på orientering om og drøftelse af budgettet.”

 

Stk. 2 bliver herefter stk. 3.

 

Socialministerens kommentar til ændringsforslagene:

I tilknytning til spørgsmål 130 skal jeg henvise til pkt. 1.4.1. i høringsnotatet, samt min besvarelse af spørgsmål nr. 78, 79 og 80, samt spørgsmål 121 ad pkt. 5, 6, og 7. Heraf fremgår det, at der i L 80 er fastsat regler om kommunalt tilsyn med friplejeboliger, herunder også driften, således at friplejeboligleverandøren skal udarbejde et revideret årsregnskab, der skal sendes til såvel lejerne som kommunen med henblik på kritisk gennemgang. Er driften ikke forsvarlig, kan kommunalbestyrelsen give påbud om at bringe forholdet i orden. Lejeren eller disses repræsentanter kan som udgangspunkt forlange indsigt i de relevante oplysninger, der er sendt til kommunen som led i tilsynet, ligesom dokumentation for driftsudgifter kan forlanges udleveret i forbindelse med behandlingen af en sag i huslejenævnet om lejefastsættelse eller -regulering.

 

Regeringen kan derfor ikke støtte ændringsforslaget.

 

 

 

Eva Kjer Hansen

 

 

/Charlotte Markussen