Dato:            3. marts 2007

Kontor:         Internationalt kt.

J.nr.:             2007-16200-67

Sagsbeh.:   IHO

Fil-navn:       L118 – svar SUU spm. 25

 


Besvarelse af spørgsmål nr. 25 vedr. L 118 (Alm. del), som Folketingets Sundhedsudvalg har stillet til indenrigs- og sund­hedsministeren den 7. februar 2007

 

Spørgsmål 25:

”Gælder reglen om nedsat erstatning til patienter over 60 år også patienter, der tilkendes erstatning efter dette lovforslag?”

 

Svar:

Jeg har fra Patientforsikringen modtaget følgende udtalelse om spørgsmålet:

 

”Erstatninger efter patientforsikringsloven fastsættes efter reglerne i lov om erstat­ningsansvar, hvor det om varigt mén hedder i § 4, stk. 2: ”Var skadelidte ved ska­dens indtræden fyldt 40 år, nedsættes godtgørelsen med 1% for hvert år, skade­lidte var ældre end 39 år ved skadens indtræden. Var skadelidte fyldt 60 år, ned­sættes godtgørelsen med yderligere 1% for hvert år, skadelidte var ældre end 59 år ved skadens indtræden. Godtgørelsen nedsættes dog ikke yderligere efter det fyldte 69. år.”

 

For så vidt angår erstatning for erhvervsevnetab hedder det i EAL § 9: ”Var skade­lidte ved skadens indtræden fyldt 30 år, nedsættes erstatningen med 1% for hvert år, skadelidte var ældre end 29 år ved skadens indtræden.  Var skadelidte fyldt 55 år, nedsættes erstatningen med yderligere 2% for hvert år, skadelidte var ældre end 54 år ved skadens indtræden. Erstatningen nedsættes dog ikke yderli­gere efter det fyldte 69. år.”            

 

Disse regler vil således finde anvendelse, såfremt lovforslaget gennemføres.”

 

Jeg kan henholde mig hertil, idet jeg supplerende finder anledning til at henlede opmærksomheden på, at sigtet med lovforslaget som bekendt alene har været i erstatningsmæssig henseende helt at ligestille den gruppe af patienter, der måtte være påført skade som følge af mangler ved Sundhedsstyrelsens sagsbehandling, og som ikke kan anses for at henhøre under patientforsikringsordningens dækningsområde med den gruppe af patienter, der måtte være påført skade som følge af deres behandling i sygehusregi uden forelæg­gelse for styrelsen.