Dato:            3. marts 2007

Kontor:         Internationalt kt.

J.nr.:             2007-16200-67

Sagsbeh.:   IHO

Fil-navn:       L118 – svar SUU spm. 7

 


Besvarelse af spørgsmål nr. 7 vedr. L 118 (Alm. del), som Folketingets Sundhedsudvalg har stillet til indenrigs- og sund­hedsministeren den 5. februar 2007

 

Spørgsmål 7:

”Vil ministeren redegøre for erstatningsreglerne i sådanne sager - med fokus på bevisbyrdereglerne - i lande sammenlignelige med Danmark, f.eks. Sverige, Norge, Tyskland, UK, Holland og Frankrig?”

 

Svar:

Jeg har fra Patientforsikringen modtaget følgende udtalelse om spørgsmålet, hvortil jeg kan henholde mig:

 

”I alle de nordiske lande (Sverige, Norge, Finland og Island) er der indført patientfor­sik­ringsordninger ved lov, og man kan generelt sige, at de nordiske love har meget store lighedspunkter. Ansvarsgrundla­get er stort set det samme i alle nordiske lande, og med hensyn til bevisreglerne stiller det sig således:

 

I Sverige, Island og Danmark stiller man som krav til beviset, at der skal være en over­vejende sandsynlighed for, at skaden skyldes undersøgelse og behandling mv. Der skal altså være mere end 50% sandsynlig årsagssammenhæng.

 

I Finland stiller man sig som krav, at det er sandsynligt, at skaden er forårsaget af un­dersøgelse og behandling mv., og det må umiddelbart opfattes som et lavere krav til bevis end overvejende sandsynlighed. I praksis er der imidlertid næppe nogen for­skel.

 

I den norske patientforsikringslov findes der ikke nogen generel bevisregel sva­rende til den danske bevisregel ”om overvejende sandsynlighed”, men i praksis anvender man en tilsvarende bevisregel.

 

For så vidt angår de øvrige europæiske lande findes der ikke erstatningsordninger sva­rende til den danske patientforsikringsordning.”