Folketingets Retsudvalg  

 

 

 

 

 

 

Dato: 2. april 2007

                                


Folketingets Retsudvalg har i skrivelse af 6. marts 2007 (ad L 133) udbedt sig min besvarelse af følgende spørgsmål nr. 26:

 

Spørgsmål nr. 26:

”Ministeren bedes kommentere henvendelsen af 2/3-2007 fra Bente Holm Nielsen, Vanløse, vedrørende L133, jf. L 133 – bilag 25.”

 

Svar:

Bente Holm Nielsen uddyber i sin henvendelse til Retsudvalget, hvorfor hun mener, at forslaget om forældreansvarsloven ikke er i overensstemmelse med Kvindekonventionen.

I forhold til Bente Holm Nielsens tidligere henvendelse, som er bevaret ved spørgsmål 6, anfører Bente Holm Nielsen specifikt, at lovforslagets § 7 er i konflikt med konventionen.

 

Jeg kan oplyse, at der i § 7, stk. 3 foreslås en ny regel. Heraf fremgår det, at såfremt en mand anses for far til barnet ifølge anerkendelse eller dom, etableres der fælles forældremyndighed, hvis forældrene har eller har haft fælles folkeregisteradresse inden for de sidste 10 måneder før barnets fødsel. Den resterende del af § 7 er en videreførelse af gældende ret.

 

Forslaget i § 7, stk. 3 skal ses som en styrkelse af hensigten bag forældreansvarsloven, nemlig at understøtte barnets kontakt til begge forældre, og begge forældres ansvar og omsorg for barnet. Jeg er således ikke af den opfattelse, at loven tilsidesætter moderskabets betydning i henhold til Kvindekonventionen.

 

Jeg skal i øvrigt henvise til min tidligere besvarelse af spørgsmål 6, hvori Familiestyrelsen har udtalt, at forslaget til forældreansvarsloven ikke er i strid med Kvindekonventionen.

 

 

 

Carina Christensen

                                                                                                        

  /Charlotte Meibom