J.nr. SNS-101-00622

 

 

  

Den 17. april 2007

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Miljøministerens besvarelse af spørgsmål nr. 36 ad L 148 - Forslag til lov om ændring af lov om planloven (Revision af detailhandelsbestemmelserne), stillet af Folketingets Miljø- og Planlægningsudvalg.

 

 

Spørgsmål 36

Vil ministeren – som tekniske bistand – udarbejde et ændringsforslag, der gør det muligt for kommunerne at fastsætte størrelsen af både dagligvare- og udvalgsvarebutikker i bymidterne?

 

Svar

 

Det bemærkes for god ordens skyld, at de vedlagte ændringsforslag alene i hovedtræk angiver de nødvendige ændringer til L 148. Hvis nedenstående ændringsforslag vedtages, vil Miljøministeriet være forslagsstiller behjælpelig med at foretage de nødvendige konsekvensrettelser i lovforslaget mellem 2. og 3. behandling.

 

Jeg vil samtidig tilkendegive, at jeg ikke kan støtte ændringsforslagene.

 

Ændringsforslagene med det ønskede indhold kan formuleres således:

 

 

Ændringsforslag til L 148

 

Af …..(), tiltrådt af ……()

 

Til § 1

 

1) I det under nr. 2 foreslåede kapitel 2 d indsættes som ny § 5q, stk. 1:

”Stk. 1. I bymidter fastsættes butiksstørrelserne af kommunalbestyrelsen.

 

Stk. 1-5 bliver herefter stk. 2-6.”

 

[Kommunalbestyrelsen fastsætter butiksstørrelserne i bymidter]

 

2) I det under nr. 2 foreslåede kapitel 2 d udgår i § 5 q, stk. 1, der bliver stk. 2, : ”bymidter,”, og ”stk. 2” ændres til: ”stk. 3”.

 

[Konsekvens af nr. 1]

 

3) I det under nr. 2 foreslåede kapitel 2 d affattes § 5 q, stk. 2, der bliver stk. 3, således:

”Stk. 3. I aflastningsområderne i hovedstadsområdet og Århus, jf. § 5m, stk. 4 og 5, samt aflastningsområderne i Odense, Ålborg og Esbjerg, som de er afgrænset i de regionplanretningslinjer, der var gældende den 1. januar 2007, kan kommunalbestyrelsen i forbindelse med, at der hvert 4. år udarbejdes en strategi for kommuneplanlægningen, jf. § 23 a, stk. 1, 1. pkt., træffe beslutning om at revidere kommuneplanen med henblik på at fastsætte butiksstørrelser for højst 3 nye udvalgsvarebutikker på mere end 2.000 m2 bruttoetageareal i det enkelte aflastningsområde.”

 

[Konsekvens af nr. 1]

 

Bemærkninger

 

Til nr. 1

 

Efter ændringsforslaget fastsætter kommunalbestyrelsen butiksstørrelserne i bymidterne. Da kommunalbestyrelsen egenhændigt fastsætter butiksstørrelsen, er der ikke grundlag for at sondre mellem daglig- og udvalgsvarebutikker i bestemmelsen. Hvis der ønskes en sondring mellem butikstyperne, skal dette fremgå af kommuneplanen i forbindelse med, at kommunalbestyrelsen fastsætter butiksstørrelsen.