J.nr. MST-101-00003

Ref.

 

D. 22. marts 2007

 

 

 

 

 

Miljøministerens endelige besvarelse af spørgsmål nr. 1 ad L 175 og L 176 stillet af Folketingets Miljø- og Planlægningsudvalg

 

 

Spørgsmål 1

Det fremgår af høringsnotatet til lovforslagene (side 9, nederst) at: "det ubetingede ansvar for skadevolder kan omvendt ses som en lempelse af det eksisterende ubetingede ansvar for skibets ejer og for grundejer og bruger på naturområdet, i det omfang der ikke er identitet mellem disse og skadevolder," Betyder det, at implementeringen af miljøansvarsdirektivet vil lempe på det erstatningsansvar, som ejere af gylletanke har i forbindelse med skader påført naturen af udstrømmende gylle efter hærværk?

 

Svar

De fremsatte lovforslag indebærer ingen lempelser af den ansvarliges forpligtelser til at genoprette naturen efter skader som følge af udslip af gylle fra tanke efter hærværk.

 

Den citerede tekst fra høringsnotatet indgår i et afsnit om opretholdelse af det gældende ansvar for ejeren eller brugeren af en ejendom efter lovgivningen på naturområdet, bl.a. naturbeskyttelsesloven, som et subsidiært ansvar i de tilfælde, hvor den ansvarlige efter miljøansvarsreglerne enten ikke kan findes eller er insolvent.

 

De ændringer, der er stillet forslag om i lovene på naturområdet, omfatter i det væsentligste kun miljøskade på beskyttede arter og internationale naturbeskyttelsesområder forårsaget af ikke-forurenende erhvervsmæssige aktiviteter.

 

Opbevaring og udledning af gylle anses derimod som en forurenende erhvervsmæssig aktivitet, som fremover reguleres efter enten miljøbeskyttelsesloven eller den nye lov om miljøgodkendelse m.v. af husdyrbrug.

 

Efter ændringsforslagene til disse to love er den ansvarlige for den erhvervsmæssige aktivitet, typisk den pågældende landmand, ubetinget ansvarlig for den miljøskade eller overhængende fare herfor, som f.eks. den beskrevne hændelse måtte medføre. Landmanden er dog ikke ansvarlig, hvis denne kan godtgøre, at skaden er forvoldt af tredjemand og indtrådt til trods for, at der var truffet passende sikkerhedsforanstaltninger. Det er landmanden, der har bevisbyrden.

 

Er der ikke tale om en miljøskade eller en fare for en miljøskade foreslås der regler, svarende til den gældende jordforureningslov.

 

Efter de gældende regler forholder det sig således:

 

Såfremt der er tale om en jordforurening gælder der efter jordforureningsloven i udgangspunktet et ubetinget ansvar for landmanden. Et påbud om genopretning af den hidtidige tilstand kan dog ikke meddeles, hvor forureningen er opstået på grund af hærværk, som ikke skyldes landmandens uforsvarlige adfærd.

 

Hvis der er tale om en udledning af gylle direkte til vand, kan myndighederne efter miljøbeskyttelsesloven eller husdyrbrugsloven pålægge landmanden at genoprette den hidtidige tilstand, hvis forureningen er ulovlig og skyldes den ansvarliges fejl eller forsømmelser. Vurderingen af hvornår der foreligger fejl eller forsømmelser er meget streng i retspraksis.

 

Det er dog myndighedens opgave at oplyse sagen efter alle tre love.