Folketingets Lovsekretariat

Christiansborg

Finansministeren

19. september 2007

J.nr. 052-306

Svar på spørgsmål vedr. L 219: Forslag til finanslov for finansåret 2008 stillet af Finansudvalget til finansministeren

Spørgsmål:

”Ministeren bedes redegøre for, hvorledes antallet af studerende på videregående uddannelser i B-året og BO-årene fastsættes. Udmelder finansministeren tal eller fastsættes de decentralt på hver institution? I sidstnævnte tilfælde, hvorledes undgår man overlap i elevtallet?”

 

Svar:

På de videregående uddannelser - både på Undervisnings- og Videnskabsministeriets område - fastsættes det forventede antal studerende i F-året og BO-årene på baggrund af aktivitetsprognoser.

 

Prognosegrundlaget for de videregående uddannelser består af institutionernes faktiske optagelsestal for B-året og forudgående år, det forventede optagelsestal for F-året og den senest kendte studieadfærd baseret på det sidst afsluttede studieår. Undervisningsministeriet og Videnskabsministeriet kvalitetssikrer institutionernes egne forventninger til optagelsestal bl.a. med udgangspunkt i de seneste kendte optagelsestal. Den seneste kendte studieadfærd anvendes til at lave forløbsmodeller for, hvor mange af de optagede, der forventes at fortsætte/falde fra i de kommende studieår.

 

Det kan endvidere nævnes, at en række af uddannelserne er dimensioneret – især på Undervisningsministeriets område. Hvis en institution ønsker et højere optag end det dimensionerede, skal den benytte sig af gældende procedurer for ansøgning herom.

 

På alle de aktivitetsstyrede bevillinger (taxametertilskud) er Undervisningsministeriet i henhold til tekstanmærkning 1 bemyndiget til at optage mer- og mindreudgifter på forslag til lov om tillægsbevilling inden for en samlet nettoudgiftsramme på 255 mio. kr. (inkl. erhvervsrettet voksen- og efteruddannelse). For de aktivitetsstyrede bevillinger på Videnskabsministeriets område, er ministeren i henhold til tekstanmærkning 8 bemyndiget til at optage mer- og mindreudgifter på forslag til lov om tillægsbevilling inden for en samlet nettoudgift på 30 mio. kr.

 

Sammenfattende er det altså ministerierne, og ikke institutionerne, der fastsætter det forventede antal af studerende, hvorfor der heller ikke er overlap i de forventede elevtal på finansloven.

Med venlig hilsen

Thor Pedersen